X

Ministrul Sanatatii: Ordin de ULTIMA ORA privind Apa Potabila Furnizata Milioanelor de Romani!

Ministrul Sanatatii aduce in atentia tuturor romanilor un ordin de ultima ora cu privire la apa potabila de care beneficiaza milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca se modifica modurile in care aceasta este testata, pentru a se certifica faptul ca poate fi bauta in siguranta de catre oamenii din toata tara.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceste modificari importante pentru modul in care se verifica apa potabila, iar asta deoarece in baza lor romanii vor putea beneficia de o apa de mult mai buna calitate in viitor, cel putin conform informatiilor furnizate de Alexandru Rafila.

“Monitorizarea substanțelor incluse în prezent pe lista de supraveghere prevăzută la art. 13 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, respectiv nonil-fenol și 17 beta estradiol, precum și a substanțelor sau compușilor care vor fi incluși ulterior în lista de supraveghere prin acte delegate ale Comisiei Europene se va efectua în sursele de apă de suprafață.

Utilizată pentru captarea apei brute destinate consumului uman, care asigură în medie mai mult de 100 mc/zi. La selectarea punctelor relevante de monitorizare a substanțelor incluse pe lista de supraveghere, autoritatea competentă de gospodărire a apelor ține seama de modurile de utilizare și de posibila apariție a substanței în apele de suprafață.

Punctul de prelevare a probelor de apă brută reprezintă punctul din care se captează apa de suprafață, respectiv secțiunea prizei de captare a apei brute de suprafață, înainte de a fi trimisă la tratare. Frecvența de monitorizare a substanțelor și compușilor incluși pe lista de supraveghere este de cel puțin o dată pe an. Proba de apă a substanțelor și compușilor prevăzuți la alin. (1) se referă la proba/eșantionul de apă în faza totală (concentrație totală).

Monitorizarea parametrilor chimici microcistină LR, uraniu, PFAS total și/sau suma PFAS se va efectua în sursele de apă de suprafață și/sau subterane utilizate pentru captarea apei brute destinate consumului uman, care asigură în medie mai mult de 100 mc/zi. Parametrul chimic microcistină LR se va monitoriza în sursele de suprafață menționate la alin. (1).

Atunci când acestea sunt lacuri de acumulare, în punctul de captare a apei brute de suprafață, doar în cazul unor înfloriri potențiale în sursa de apă de suprafață, respectiv creșterea densității de celule cianobacteriene sau potențial de înflorire. Monitorizarea prevăzută la alin. (2) se va efectua cu frecvență lunară pe toată perioada fenomenului de înflorire algală și încă o lună după încetarea fenomenului.”

This post was last modified on nov. 1, 2023, 1:53 PM 13:53

Disqus Comments Loading...