Armata Romana vorbeste in mod oficial despre actiunile de ultima ora, pe care le-au derulat militarii romani care sunt parte dintr-un grup de lupta al NATO, care este stationat in Polonia, si vorbim despre “Gheparzii Transilvani”, participanti la un mars impreuna cu alti colegi din cadrul grupului de lupta.
Armata Romana detaliaza mai jos ceea ce s-a intamplat in cadrul acestui mars, la care au participat soldatii, iar el este unul important pentru a pune in evidenta ceea ce se desfasoara ca parte a misiunilor de pregatire pentru situatii de lupta, care ar putea aparea oricand, avand in vedere razboiul din Ucraina.
“„Gheparzii Transilvani” – la startul Norwegian Foot March în Polonia. Sfârșitul săptămânii i-a găsit pe militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” luând startul uneia dintre cele mai cunoscute competiții militare – Norwegian Foot March. Alături de ceilalți militari americani, britanici, croați și polonezi din cadrul Grupului de Luptă.
Militarii români și-au testat anduranța fizică și psihică prin parcurgerea unei distanțe de 30 de kilometri pe teren variat având asupra lor câte un rucsac cu greutatea de 11 kg.. Cei zece militari români participanți au reușit să termine cu succes proba, trecând linia de sosire cu zâmbetul pe buze, purtând Drapelul României cu mândrie. „Această competiție a reprezentat o adevărată provocare pentru mine.
Mă bucur că am reușit să reprezentăm cu mândrie România în această primă competiție organizată în cadrul Grupului de Luptă de la preluarea misiunii de către Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”și sunt convins că aceasta nu va rămâne singura.” – Spune colegul nostru locotenent Petrică Burduhos, care a trecut primul, dintre concurenții români, linia de sosire.
Norwegian Foot March s-a desfășurat pentru prima dată în Norvegia în anul 1915, ca un test de anduranță pentru soldații din armata norvegiană, cu scopul de a muta rapid unități mari de trupe pe distanțe lungi, într-un mod care să le permită să fie gata de luptă în mod eficient chiar și după marș, purtând un rucsac sau o armă cu o greutate de 11 kg.
Începând cu luna octombrie 2023, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, generat de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” și coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, se instruiește în comun, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Misiunea lor este de a asigura prezența înaintată consolidată în flancul Nord-Estic al Alianței, conform măsurilor adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia din anul 2016.”