Ministrul Energiei le vorbeste tuturor romanilor din tara despre tranzitia energetica si viitorul energetic al Romaniei, el afirmand ca aceasta trebuie sa fie facuta in mod corect si inteligent, astfel incat economia romaneasca sa ramana una competitiva la nivel european, ca si pana acum.
Ministrul Energiei vorbeste deasemenea inclusiv despre marii consumatori din sistemul enegetic, despre ajutorul de stat dat consumatorilor finali, dar si despre sectorul gazelor naturale, mai multe detalii despre ceea ce a facut Sebastian Burduja fiind disponibile mai jos.
“O nouă zi plină de energie bună. Energia este inima economiei românești, inclusiv a industriei și a locurilor de muncă pentru zeci de mii de români. Țin la tranziția energetică, dar ea trebuie să fie și corectă, și inteligentă. De aceea, caut în permanență, împreună cu echipa Ministerului Energiei, soluții pentru a crește competitivitatea economiei românești, pentru a ne proteja industria și pentru a-i asigura perspectivele de dezvoltare pe termen lung.
Marii consumatori din sistemul energetic național pot și trebuie să beneficieze de toate instrumentele permise de reglementările europene. Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75% / 85% privind plata certificatelor verzi, un sprijin real pentru păstrarea locurilor de muncă și pentru productivitatea economiei naționale.
Concret, am inițiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioada de 8 ani, începând cu anul ianuarie 2024 pană la sfârșitul anului 2031.
În urma consultărilor cu Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat, aflându-se actualmente pe circuitul intern de avizare, urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Energiei în consultare publică, în cel mai scurt timp. Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 de milioane EUR în fiecare an.
O nouă promisiune respectată. În sectorul gazelor naturale, România este lider la nivel european și global, nu de azi, de ieri, ci de peste 100 de ani — și așa trebuie să rămână. Câteva exemple de premiere la nivel european: prima conductă de transport al gazelor naturale din Europa (1914); primul oraş din Europa iluminat cu gaze naturale (1917); prima țară din Europa care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale (1933).”