Ministrul Educatiei le transmite elevilor si profesorilor din Romania 2 anunturi noi de ultima ora, despre care ei ar trebui sa stie acum, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste in primul rand despre participarea sa la Conferinta Generala UNESCO si ceea ce a fost facut in cadrul sectiunii de Dialog la nivel inalt.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre participarea la Conferinta ANPCDEFP, explicand mai jos de ce prezenta sa acolo este extrem de importanta pentru sistemul educational din Romania, care are nevoie de foarte multe imbunatatiri pentru viitor.
“Ultima mea intervenție de la Conferința Generală UNESCO a fost în cadrul secțiunii de Dialog la nivel înalt pe tema educației pentru pace. În contextul războiului și al amplificării conflictelor și a violenței, în fața crizei climatice globale, avem nevoie ca promovarea păcii, a înțelegerii, a cooperării, precum și a principiilor dezvoltării durabile să reprezinte o prioritate a educației. Odată cu implementarea reformelor din noile legi ale educației.
Ne propunem să întărim cultivarea acestor valori și principii în sistemul de educație din România. În acest sens, Comisia Națională a României pentru UNESCO a inițiat o colaborare cu unele state, precum Germania, Polonia, Republica Moldova și Franța, pentru a susține activități comune de promovare a educației pentru dezvoltare durabilă, cetățenie globală, drepturile omului și moștenire culturală.
Trebuie să multiplicăm astfel de initiative cât mai mult, avem nevoie să construim relații strânse de cooperare între statele lumii! Astăzi, la Conferința națională de valorizare ANPCDEFP – Învață și dă mai departe, am povestit despre „experiențe”. Particip constant la această conferință și mă bucur să văd cum, prin cel mai mare program european pentru mobilitate și proiecte educaționale, se mai pune câte o piatră de temelie la educația din România.
În timp ce 2022 a fost Anul european al tineretului și a avut „perspectivele” ca temă centrală a evenimentului, 2023 a devenit Anul european al competențelor, iar evenimentul de astăzi s-a concentrat pe „experiențe”. Uitându-ne la cele două teme, putem observa cum perspectivele se pot transforma în adevărate experiențe educaționale prin Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Atât pentru copiii și tinerii noștri, cât și pentru adulți, indiferent de categoria de vârstă. Astăzi, poate mai mult ca oricând, susținem participarea unităților de învățământ la proiecte și programe ale Uniunii Europene. Avem măsuri suplimentare în noile legi ale educației pentru a sprijini mobilitățile, precum și pentru a stimula dezvoltarea competențelor atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice.”
This post was last modified on nov. 10, 2023, 5:29 PM 17:29