X

Ministrul Educatiei: Hotarare de Guvern de ULTIMA ORA, foarte Importanta pentru Scolile din Toata Romania

Ministrul Educatiei a conceput o noua hotarare de Guvern de ultima ora, foarte importanta pentru scolile din toata Romania, Ligia Deca dorind sa impuna o serie de modificari cu privire la modul in care se fac calificarile pentru personalul didactic care ajunge sa predea in unitatile de invatamant din tara.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce este importanta implementarea unor modificari pentru Autoritatea Națională pentru Calificări si de ce trebuie sa fie acreditat Centrul National pentru Formare şi Dezvoltarea în Cariera Didactică, mai multe detalii fiind oferite pentru toti romanii care sunt interesati.

“Prin prezentul act normativ propus se urmărește punerea în aplicare a prevederilor legale în vigoare raportat la atribuțiile și sarcinile pe care Autoritatea Națională pentru Calificări trebuie să le îndeplinească, în calitate de instituţie publică cu personalitate juridică în coordonarea Ministerului Educaţiei, cu atribuţii în materie de calificări.

Una dintre noile atribuții ale ANC va fi de acreditare a Centrului National pentru Formare şi Dezvoltarea în Cariera Didactică și de autorizare/acreditare a Centrelor pentru Cariera Didactică. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se înființează Centrul Național pentru Formare şi Dezvoltarea în Cariera Didactică, denumit în continuare CNFDCD și se reorganizează CCD-urile care se autorizează/acreditează de ANC, în calitate de furnizori de formare continuă.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor de mai sus și pentru asigurarea calității în acest domeniu va fi necesar să se elaboreze metodologii/proceduri de acreditare a Centrului National pentru Formare şi Dezvoltarea în Cariera Didactică și de autorizare/acreditare a Centrelor pentru Cariera Didactică (în număr de 42 la nivel național), autorizarea/acreditarea CCD-urilor în calitate
de furnizori de formare continuă și centre de evaluare a competențelor pentru cadrele didactice, de către ANC precum și monitorizarea și controlul lor și a CNFDCD.

Astfel, va fi necesar să se organizeze un compartiment dedicat special acestui scop, responsabil de evaluarea periodică, monitorizarea, îndrumarea acestora de către Autoritatea Națională pentru Calificări, în calitate de furnizori de formare continuă. Totodată, având în vedere specificul activității instituției noastre, acela de instituție publică cu personalitate juridică în coordonarea Ministerului Educației, cu atribuțiile de reglementare în materie de calificări.

Va fi necesară și o redimensionare a compartimentului juridic, după intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legii învățământului superior nr. 199/2023 urmând a se demara măsurile aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ şi se vor elabora un număr semnificativ de metodologii, regulamentele şi alte acte normative care decurg
din aplicarea celor două legi ale învățământului, în domeniul calificărilor.”

This post was last modified on nov. 10, 2023, 11:43 AM 11:43

Disqus Comments Loading...