Ministrul Educatiei aduce in atentia elevilor si profesorilor din Romania o serie de anunturi importante, de ultima ora, despre care ar trebui sa stie, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste, intr-o prima faza, despre actiunile pe care le-a derulat in ultima saptamana in cadrul ministerului sau, pentru unitatile de invatamant din tara.
Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe detalii cu privire la ceea ce ar trebui sa stie romanii, asa ca e bine sa fim la curent cu toate aceste date, mai ales ca Ligia deca vorbeste despre problemele cu care se confrunta sistemul de invatamant, dar si Guvernul din Romania, situatia in sine fiind una complicata.
“Avem nevoie să înțelegem importanța cooperării la nivel internațional. Să preluăm bunele practici și să le adaptăm contextului nostru. Să nu uităm că, indiferent de locul în care trăim, scopul sistemelor de educație trebuie să fie același: asigurarea echității, unul din instrumentele prin care poate fi atins obiectivul de dezvoltare durabilă 4, „Educație de calitate”.
Mai jos, în #RezumatulSăptămânii, cele mai importante momente din ultimele zile. Vă urez succes pentru săptămâna care urmează și mulțumesc pentru efortul comun pe care-l depunem pentru educație! Spune-i unui copil că 𝐞𝐬𝐭𝐞 sau 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 mai mult și el va crede și se va comporta ca atare. Învățarea construiește și reconstruiește. Educația te scoate din zona de confort și te transformă. Dar asta nu se poate face fără a te simți parte din ceva. Dintr-un „împreună căruia îi pasă de tine”.
Scopul declarat și intenția a fost înțeleasă, fără să agreem împreună ce înseamnă merit în societate. Ministerul Educației, Guvernul în ansamblu, au avut o perioadă extrem de grea. Au trebuit să facă niște alegeri imposibile uneori, între sănătatea publică și dreptul la educație, între a rămâne pe linia de plutire economic și a proteja pe cei mai vulnerabili.
Vorbeam cu educatoare sau cu învățătoare în perioada pandemiei care îmi spuneau, unele dintre ele cu lacrimi în ochi, că nu poți învăța un copil să scrie cu mouse-ul. Anul trecut a fost Anul European al Tineretului şi am vorbit despre perspective. Anul acesta este Anul European al Competenţelor şi vorbim despre experienţe.
Uitându-mă la cele două teme putem vedea evoluţia. Ce era anul trecut o perspectivă anul acesta a devenit experienţă, şi despre asta este, până la urmă, programul Erasmus+, despre asta este corpul european de solidaritate. Cred că pe lângă impactul vizibil şi măsurabil pe care aceste programe le au în domeniul educaţiei şi a profesionalizării în sens larg, ne raportăm de multe ori şi la impactul personal.”