Ministrul Educatiei anunta in mod oficial primele masuri de ultima ora pentru una dintre cele mai mari probleme din scolile din Romania, iar asta pentru ca vorbim despre violenta cu care se confrunta unii dintre elevii unitatilor de invatamant, iar asta pentru ca mai jos aveti detalii cu privire la ceea ce se schimba.
Ministrul Educatiei incepe sa puna in aplicare masurile despre care a vorbit cu multe luni in urma, inclusiv planul national de combatere a violentei scolare, insa desigur ca unitatile de invatamant sunt cele care ar trebui sa inceapa sa aplice masurile menite sa ii protejeze mai bine pe elevii din toate unitatile de invatamant.
“Ministerul Educației invită unitățile de învățământ preuniversitar să inițieze proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar. Alocăm 1.407.473 de lei pentru cel puțin 250 de școli. Numărul estimativ al beneficiarilor: de 20.000 de elevi și 10.000 de părinți. Unitățile de învățământ se pot înscrie la CJRAE/CMBRAE până pe 10 decembrie 2023. CJRAE, respectiv CMBRAE, selectează unitățile de învățământ și sprijină desfășurarea activităților.
Încurajăm parteneriatele cu organizații nonguvernamentale, instituții publice și alte entități. Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 4.000 de lei. Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura pe parcursul anului școlar 2023-2024. Bugetul total al programului este alocat de Ministerul Educației, prin Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Obiectivele sunt: Crearea unui climat sigur, primitor și de susținere în școală. Îmbunătățirea relațiilor și a coeziunii comunității școlare. Încurajarea preșcolarilor/elevilor să raporteze faptele de violență și a martorilor să adopte strategii de susținere a victimelor și descurajare a comportamentelor violente
ale autorilor. Îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale preșcolarilor/elevilor. Conștientizarea consecințelor asociate săvârșirii faptelor de violență.
Sugestii de activitati: Activități de cunoaștere și dezvoltare a coeziunii colectivelor școlare. Bibliotecă vie, teatru forum. Cluburi de filme/documentare tematice. Grupuri de sprijin pentru elevi. Vizite tematice. Activități artistice și sportive pentru dezvoltare personală și coeziunea grupului. Concursuri tematice, campanii de conștientizare și de sensibilizare. Ateliere pentru susținerea familiilor. Întâlniri cu reprezentanți ai Poliției, ai Jandarmeriei, ai Serviciului pentru siguranță școlară.
Activități de formare pentru personalul școlii. Pe baza PNCVS, Planul național de combatere a violenței școlare, ROFUIP și a unei evaluări a climatului școlar, în colaborare cu reprezentanții elevilor, reprezentanții părinților și cu instituțiile locale abilitate, precum serviciul siguranță școlară, serviciul public de asistență socială, direcția generală de asistență socială și protecția copilului, unitățile de învățământ adoptă planuri de prevenire și reducere a violenței în școli.”
This post was last modified on nov. 14, 2023, 10:40 AM 10:40