Ministrul Educatiei: Masurile de Ultima Ora pentru Scolile din Romania, Deciziile Luate

Ministrul Educatiei Masurile Ultima Ora Scolile Romania Deciziile Luate

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de noi masuri importante pentru elevii scolilor din toata Romania, iar asta deoarece puteti vedea si mai jos ca vorbim despre noi proiecte care au in centru fundamentarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat si procesul de organizare a retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania.

Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos ceea ce se va intampla multumita acestor noi metodologii pentru unitatile de invatamant din Romania, iar asta pentru ca in baza acestor noi documente urmeaza sa fie facute o serie de schimbari importante in cursul anilor 2024 si 2025, dupa cum puteti vedea chiar acum mai jos, cu detalii suplimentare pe website-ul institutiei.

“Am pus în consultare publică proiectul de Metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari, preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024-2025! Informațiile privind constituirea formațiunilor de studiu le puteți găsi și în imaginile de mai jos.

În plus, proiectul de metodologie prevede că se vor avea în vedere: asigurarea cuprinderii întregii generații a copiilor în vârstă de 4 ani în grupa mijlocie; asigurarea cuprinderii întregii generații a copiilor în vârstă de 5 ani în grupa mare; asigurarea cuprinderii întregii generații a copiilor în vârstă de 6 ani în clasa pregătitoare; asigurarea cuprinderii întregii generații de absolvenți ai clasei a VIII-a în învățământul liceal.

Si în învățământul profesional, inclusiv dual, în vederea finalizării învățământului obligatoriu. Conform proiectului, unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi.

Am pus în consultare publică proiectul de Metodologie privind procesul de organizare a rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2024-2025 și proiectul de Metodologie privind reorganizarea unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică! Reorganizarea unităților de învățământ cu personalitate juridică se va face cu respectarea prevederilor art. 16 din Legea nr. 198/2023,

Cu modificările ulterioare, privind numărul de elevi școlarizați într-o unitate de învățământ, astfel încât aceasta să poată funcționa cu personalitate juridică, respectiv: a) cu minimum 300 de elevi; b) cu minimum 300 de elevi, preșcolari și/sau antepreșcolari; c) cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari; d) cu minimum 120 de antepreșcolari; e) cu minimum 80 de elevi, în cazul unităților de învățământ liceal tehnologic care școlarizează exclusiv în sistem dual.

f) cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special; g) cu minimum 100 de elevi, în cazul unităților de învățământ postliceal. 🗓 De asemenea, Metodologia privind reorganizarea unităților de învățământ preuniversitar cu PJ conține și calendarul activităților privind reorganizarea unor unități de învățământ preuniversitar, pentru anul școlar 2024-2025.”