Ministrul Educatiei: Ordin de Ultima Ora pentru Profesorii Romani Impreuna cu Ministerul Sanatatii

Ministrul Educatiei Ordin Ultima Ora Profesorii Romani Impreuna Ministerul Sanatatii

Ministrul Educatiei, impreuna cu Ministrul Sanatatii, anunta un ordin de ultima ora care ii vizeaza pe profesorii din toata Romania, iar asta pentru ca vorbim in mod oficial despre unul care vizeaza felul in care se dau avizele medicale pentru cei care predau in universitatile din Romania in cursul fiecarui an.

Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos ce presupune acest nou ordin, iar asta deoarece avizele medicale sunt obligatorii pentru ca profesorii sa isi poata desfasura activitatea in universitatile din toata romania, iar mai multe detalii despre tot puteti citi chiar acum mai jos, daca sunteti interesati.

“A fost pus în consultare publică proiectul de ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior!
Principalele prevederi.

Încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de prezentarea unui certificat medical. Obținerea Avizului medical pentru menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este obligatorie în vederea exercitării profesiei. Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3 – 5 membri, medici specialiști, constituită la nivelul centrului universitar.

Obținerea Avizului medical pentru menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este obligatorie în vederea exercitării profesiei și are o valabilitate de 1 an. În vederea obținerii Avizului medical, persoana încadrată pe un post didactic de predare sau didactic auxiliar are obligația de a se prezenta personal la medicul specialist în Medicina Muncii cu care instituția de învățământ superior a încheiat contract de muncă.

Pentru obținerea Avizului medical, controlul medical individual (examen clinic general și psihiatric) se efectuează: anual. Avizul medical emis de către unitatea sanitară în care s-a efectuat controlul medical se va transmite în original la instituția de învățământ superior angajatoare a personalului evaluat, în termen de 30 de zile lucrătoare de la efectuarea acestuia. Avizul medical trebuie să conțină sintagma „apt fizic și psihic pentru exercitarea profesiei didactice, didactice auxiliare”.

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar care se consideră nedreptățit prin obținerea unui Aviz medical nefavorabil exercitării profesiei, poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației. In situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituţie de învăţământ superior, instituţia poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educaţional, prin hotărâre a consiliului de administraţie, un nou examen medical complet.”