Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor despre necesitatile care exista in momentul de fata din punct de vedere al bugetelor pe care Guvernul Romaniei le aloca pentru finantarea sistemului medical din Romania, ceva ce ar trebui sa fie o prioritate majora, bugetul CNAS fiind majorat cu 1.7 miliarde de LEI.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemena mai jos si despre contractele care sunt finantate de catre Casele Judetene de Sanatate, dar si despre ceea ce este necesar pentru rezilienta sistemului de sanatate, dar si pentru derularea de diverse programe de sanatate, inclusiv cele de diagnostic precoce.
“Bugetul Casei a fost suplimentat cu 1,7 miliarde de lei, conform hotărârii Guvernului României de săptămâna trecută, iar aceste suplimentări vor continua, astfel încât să nu existe sincope, din ceea ce sunt eu informat, în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor, a programelor de sănătate şi a medicamentelor compensate şi gratuite.
Toate sunt finanţate pe baza unor contracte care există între Casele judeţene şi furnizorii de servicii de sănătate. Cred că trebuie să mergem în paralel cu aceste lucruri și să ne gândim și la aspectul rezilienței sistemului de sănătate, iar lecțiile primite în pandemie ar trebui să ne îndrume legat de modul în care vom face acest lucru. Funcționarea sistemului de sănătate și menținerea accesului permanent la servicii de sănătate.
Indiferent de tipul acestora, este esențială și de aici încolo trebuie să construim. Sunt probleme în momentul de față legat de modul de finanțare a sistemului de sănătate și cred că trebuie să facem eforturi și să asigurăm reziliența sistemului de sănătate și accesul la servicii și, desigur, accesul la inovație, fie că este vorba de medicație sau tehnologii medicale.
Cred că nu ar trebui să evităm această discuție care ar trebui să fie una deschisă. Trebuie să discutăm și despre prevenție și încep să se întâmple lucruri și la acest capitol, după cum se vede prin pachetul de servicii pentru prevenție oferit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Este importantă participarea CNAS.
La acest efort și cred că modul în care aceștia au abordat pachetul de servicii preventive de sănătate și decontarea acestor servicii la medicii de familie este încurajator, pentru că medicii de familie sunt cei care, ne place sau nu, trebuie să ofere cea mai mare parte din aceste servicii preventive, inclusiv accesul la diagnostic precoce și implicit la tratament, mai mult sau mai puțin personalizat.”
This post was last modified on nov. 15, 2023, 9:21 PM 21:21