Guvernul Romaniei anunta, prin Marcel Ciolacu, faptul ca nu vor mai fi taxe noi anul viitor, ceea ce este o veste buna, iar asta pentru ca numarul celor care isi platesc taxele este in crestere, astfel ca nu este nevoie de noi surse de finantare a bugetului statului.
Aș dori să începem cu o veste bună. Astăzi, ANAF-ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie, colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei și sunt convins că, păstrând același ritm până la finele anului și ținând sub control cheltuielile neesențiale, vom respecta ținta de deficit agreată cu Comisia Europeană.
Un argument în plus sunt acțiunile mult mai susținute contra evaziunii fiscale pe care le-am văzut cu toții în ultimele zile. Din punctul meu de vedere, în sfârșit, instituțiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor; iar a elimina evazioniștii care fură zeci de miliarde de lei anual este cheia pentru a obține fondurile necesare și pentru creșterile de pensii, și pentru educație, și pentru sănătate.
Am spus foarte clar: anul viitor nu vor fi taxe noi. Vreau un singur lucru în schimb: vreau să-și plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român și care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor.
Totodată, astăzi venim și dovedim concret cum, ținând sub control cheltuielile statului: prin ordonanța cu măsuri fiscal-bugetare, ne asigurăm că proiectele de investiții publice importante pot continua.
Aprobăm prin memorandum derogările necesare pentru ca autoritățile centrale și mai ales locale să poată face plăți, în special pentru Programul național de construcții de interes public derulat de Compania Națională de Investiții și Programul Național „Anghel Saligny”.
Am făcut această promisiune primarilor. Este firesc să nu periclităm munca lor din întregul an. Deci, ne ținem de cuvânt. Le asigurăm fonduri pentru plata facturilor restante și garanția că pot deconta plăți în continuare.
O altă prioritate sunt fondurile europene din exercițiul 2014-2020, care se încheie practic la finalul acestui an. Aprobăm astăzi o ordonanță de urgență cu proceduri care permit închiderea la termen a programelor aferente acestui cadru financiar.
Măsurile adoptate astăzi ne vor ajuta să ducem rata de absorbție la peste 90%. În același scop, alocăm astăzi 300 de milioane de lei Ministerului Agriculturii, cu care să asigurăm cofinanțarea proiectelor din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Trebuie să finalizăm investițiile cu fonduri europene, banii să ajungă la beneficiari și facturile să fie decontate de Comisia Europeană.
This post was last modified on nov. 16, 2023, 6:32 PM 18:32