Presedintele Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu, explica mai jos ce fel de modificari legislative va aduce noua lege a pensiilor publice din Romania pentru milioanele de romani care beneficiaza de aceste drepturi, totul incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cand ar avea loc prima majorare.
Pensiile din Romania ar urma sa fie indexate cu 13.8% la 1 ianuarie 2024, iar in septembrie 2024 ar putea avea loc o noua crestere, insa totul depinde de gasirea banilor necesare pentru a acoperi aceste cresteri, fiind nevoie de multe miliarde de LEI pentru ca oamenii sa primeasca acesti bani.
“Legea pensiilor publice este o lege care impactează asupra 5 milioane de pensionari care se află în plată, cât şi asupra celor care vor aplica pentru o pensie în sistemul public de pensii. Principalele modificării ale acestei legi raportate la legislaţia în vigoare se referă la principiul contributivităţii, stabilităţii, solidarităţii şi egalităţii, sunt principiile care guvernează această lege.
Cea mai importantă modificare a noii legi a pensiilor se referă la modul de calcul care este fundamental diferit faţă de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte care se înmulţeşte cu o valoare fixă numită VPR (valoarea punctului de referinţă), iar acest VPR se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare.
Intre minimum de 15 ani şi maximum de 35). Avem foarte mulţi pensionari în plată, unde stagiul de cotizare era mult mai mic, de 25, 30 de ani şi vă daţi seama ce diferenţe sunt. Iar noutatea acestei formule de calcul este că la acel număr de puncte contributiv pe care îl avem cu toţii, se mai adaugă acel număr de puncte necontributiv şi aici mă refer la armată.
Facultate şi şomaj care se iau în calcul şi se dă un număr fix de puncte – 0.25 de puncte pentru fiecare an, iar cel mai important este vorba de acele puncte de stabilitate unde se face acea diferenţiere la cei care cotizează mai mult, cei care rămân mai mult în viaţa activă primesc acest bonus.
Intre 25 şi 30 de ani de cotizare primesc 0,25 puncte pentru fiecare an, între 31 şi 35 de ani – 0,75 puncte/an şi 1 punct în plus/an, pentru cei care lucrează peste 35 de ani. Aici se face diferenţa, iar pensia creşte substanţial, chiar spectaculos la cei care realizează aceste stagii de cotizare superioare celor care ies mai devreme la pensie.”
This post was last modified on nov. 20, 2023, 11:38 AM 11:38