Ministrul Sanatatii anunta o masura radicala pentru antibioticele care sunt date romanilor, iar asta pentru ca deciziile pe care vrea sa le ia, prin Guvernul Romaniei, iar asta deoarece Alexandru Rafila vrea sa ingreuneze substantial accesul romanilor la medicamentele antibiotice prin intermediul famarciilor din tara.
Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce este necesara aplicarea acestei modificari pentru felul in care sunt eliberate antibioticele din farmaciile din Romania, dar desigur ca lucrurile nu se pot realiza atat de usor, fiind nevoie de masuri adoptate la nivelul Guvernului Romaniei, pentru realizare.
“Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta ? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii, pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament.
Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită. Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii.
Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă. Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă. Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată.
Pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă. Ţările unde se consumă puţine antibiotice, în Nord, au nivele de rezistenţă extrem de scăzute. Ţările din Sud, unde tradiţional se consumă şi nu mă refer doar la România.
Ci şi la Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, au nivele foarte ridicate de rezistenţă. Eu prefer să fim realişti şi să reducem riscurile cât mai mult posibil. Niciodată nu mi-am propus să eliminăm toate riscurile pentru că lucrul acesta nu este posibil. Prefer să ajungem la o situaţie de echilibru pentru că există şi reversul medaliei.”