Ministrul Mediului confirma in mod oficial faptul ca a fost desemnat castigatorul sistemului de monitorizare a padurilor prin satelit, el vorbind mai jos despre ceea ce inseamna acest lucru, iar asta pentru ca dupa depunerea contestatiilor, ar trebui sa fie finantat proiectul atat de benefic pentru Romania.
Ministrul Mediului explica mai jos cum anume urmeaza sa se faca aceasta monitorizare prin satelit pentru padurile din Romania, cu drone si masini, separat vorbind inclusiv despre o intalnire pe care a avut-o la Camera Deputatilor pentru a discuta despre unele dintre proiectele derulate acum.
“Vești bune din PNRR – a fost desemnat câștigătorul contractului pentru sistemul de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare. Anunțam de curând importanța acestui proiect pentru obiectivul nostru de a proteja pădurile României și iată că avem o ofertă câștigătoare. De ieri, a început termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestațiilor. Cum va funcționa proiectul ?
Noul sistem va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date #SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren.
Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor #LiDAR. Vom consolida capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere și România se va alătura, astfel, țărilor care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea pădurilor. Am răspuns invitației foștilor mei colegi din Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor, pentru a discuta cele mai importante proiecte pe care le desfășurăm la Minister.
Sistemul de Garanție-Returnare, depozitele de deșeuri neconforme, programul ,,Casa Verde Fotovoltaice”. 30 noiembrie 2023 marchează momentul unei adevărate revoluții economice prin punerea în funcțiune a Sistemului garanție-returnare. Începând cu această dată, România se transformă din ȚARA DEPOZITĂRII, în ȚARA RECICLĂRII.
Sistemul reprezintă o adevărată provocare dacă îl comparăm cu cele existente în acest moment în Europa, fiind al doilea ca mărime după Germania. Scopul #SGR este de a introduce ambalajele colectate într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale stabilite la nivel european, potrivit cărora până în anul 2025 ar trebui să colectăm 77% din #PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.”