Marcel Bolos a anuntat in mod oficial o serie de alocari importante din fondul de rezerva al Guvernului Romaniei, suma totala fiind de 13.6 miliarde de LEI, iar banii vor ajunge la educatie, sanatate si nu doar atat, banii fiind necesari pentru angajamentele asumate si alte proiecte importante in desfasurare.
Marcel Bolos vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceste alocari importante, insa mai mult decat atat, vorbeste inclusiv despre posibila crestere a impozitului aplicat pentru romani, despre cota unica, sau impozitare progresiva, iar mai multe detalii despre tot puteti vedea acum mai jos.
“Într-adevăr, Guvernul a alocat din fondul de rezervă bugetară suma de 13,6 miliarde lei pentru domenii importante precum educație, precum sănătate sau pentru drepturile de asistență socială, inclusiv pentru fondurile necesare plății pensiilor. Mecanismul fondului de rezervă bugetară a fost adoptat în contextul în care ținta noastră de deficit bugetar până la sfârșitul anului, de 4,4% din PIB.
Este prevăzută în programul de convergență și este un angajament extrem de serios asumat față de Comisia Europeană, iar în acest context, controlul asupra a ceea ce înseamnă cheltuirea de fonduri din bugetul de stat trebuie să fie unul corespunzător, în care prioritate să aibă cheltuielile de funcționare ale statului, dar și finalizarea proiectelor de investiții cu finanțare din fonduri europene.
Ştim că în politica de coeziune, în perioada de programare 2014-2020 sunt alocate cele 24 de miliarde de euro pe care România trebuie să le absoarbă până pe data de 31 decembrie 2023 și, de aceea, prioritatea în finanțare și în implementarea de proiecte o constituie aceste tipuri de investiții. De asemenea, tot pentru a asigura o corectă gestionare a fondurilor alocate din bugetul de stat.
Guvernul a aprobat Ordonanța 90/2023, al cărei scop a fost acela de a asigura prioritate tot pentru proiectele de investiții din fonduri europene, dar și pentru cele care se finanțează din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar în acest context, așa cum am precizat, mecanismul fondului de rezervă bugetară este unul pe care îl vom utiliza până la sfârșitul anului și vom încerca să asigurăm finanțarea în totalitate pentru aceste proiecte de investiții prioritare pentru România.
Eu cred că această problemă este o problemă de perspectivă pentru ceea ce înseamnă politica fiscală. Deocamdată avem Legea 296 privind măsurile fiscal-bugetare, pe care o avem în vigoare și căreia îi așteptăm să vedem impactul bugetar pe care îl va avea și, sigur, în funcție de acest impact vom vedea ce tipuri de măsuri mai sunt necesare de luat în continuare.”
This post was last modified on nov. 25, 2023, 12:38 AM 00:38