X

Ministrul Educatiei: Documente IMPORTANTE pentru Elevii din Romania Adoptate la Bruxelles

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial faptul ca la Bruxelles au fost adoptate o serie de documente foarte importante inclusiv pentru elevii din toata Romania, Ligia Deca vorbind mai jos despre consolidarea valorilor europene comune si cetateniei democratice, o serie de factoric cheie pentru educatie.

Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe detalii cu privire la ceea ce se va intampla multumita acestor noi documente adoptate in Uniunea Europeana, ele punand bazele crearii unui sistem educational de calitate pentru zeci de milioane de elevi care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant din Europa.

“Consiliul Educație, reunit astăzi la Bruxelles, a adoptat trei documente importante privind modul în care educația contribuie la consolidarea valorilor europene comune și cetățeniei democratice, factorii-cheie favorizanți pentru o educație și formare digitală de succes, respectiv modul în care se poate îmbunătăți furnizarea de competențe digitale în educație și formare profesională.

În contextul actualelor provocări sociale, economice, culturale și tehnologice, este nevoie de un efort comun în abordarea decalajului digital, astfel încât „nimeni să nu rămână în urmă”. România face pași majori în acest sens prin noile legi ale educației. Acestea au la bază valori și principii precum participare cetățenească activă în societate.

Incluziune socială și angajabilitate, etică și integritate, echitate în școli și universități. Cooperarea internațională și mobilitățile elevilor, ale studenților, precum și cele ale personalului didactic sunt prioritare. Anul european al competențelor reprezintă punctul de început al tranziției la Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS) pentru programele de formare continuă, inițiată la propunerea Ministerului Educației.

Ne pregătim, în context, să lansăm cel mai mare program de formare a competențelor digitale în educație, dedicat cadrelor didactice. O altă prioritate, dezbătută inclusiv în cadrul Consiliului, o reprezintă atragerea talentelor feminine către disciplinele de știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică (ȘTIAM). Suntem conștienți de faptul că o carieră în acest domeniu ajută la soluționarea unor probleme sociale și avem nevoie ca mai multe femei să facă acest pas.

Chiar dacă România se află printre primele țări în ceea ce privește procentul de femei în rândul specialiștilor din industria IT&C, unul din cinci angajați fiind femei (locul 3 în UE), acest lucru nu este suficient. În context, România investește peste 1 miliard de euro în dotarea sălilor de clasă, a laboratoarelor de informatică și științe, inclusiv pentru a facilita astfel de decizii de carieră.”

This post was last modified on nov. 25, 2023, 9:03 AM 09:03

Disqus Comments Loading...