X

Comisia Europeana Anunta o Noua Legislatie pentru Combaterea Traficului Ilegal de Migranti

Comisia Europeana anunta in mod oficial o noua legislatie pentru combaterea traficului ilegal de migranti, autoritatile de la Bruxelles prezentand mai jos masurile care au fost decise in ultima perioada si care ar trebui sa aiba un impact majora asupra migratiei ilegale.

Comisia Europeana ia aceste masuri dupa o perioada foarte complicata in Spatiul Comunitar, iar asta pentru ca vorbim despre un numar foarte mare de migranti care ajung in mod ilegal pe teritoriul UE, insa masuri de acest gen au menirea de a reduce cifrele in toate tarile afectate.

Astăzi, Comisia propune o nouă legislație pentru prevenirea și combaterea traficului ilegal de migranți. Comisia a lansat, de asemenea, un apel la acțiune pentru o alianță globală pentru combaterea traficului de migranți, la Conferința internațională găzduită astăzi la Bruxelles.

Ambele acțiuni urmăresc discursul președintelui von der Leyen privind starea Uniunii din 2023, în care aceasta a cerut consolidarea tuturor instrumentelor de care dispune UE pentru a combate în mod eficient traficul ilegal de migranți, prin actualizarea cadrului legislativ vechi de 20 de ani, consolidând rolul Agențiile UE, în special Europol, precum și intensificarea cooperării cu țările partenere pentru a aborda această problemă la nivel global.

Împreună, aceste inițiative stabilesc noul cadru legal, operațional și de cooperare internațională împotriva traficului de migranți pentru anii următori.

Contrabanda de migranți este o activitate criminală care nerespectează viața umană și demnitatea oamenilor în căutarea unor beneficii financiare sau alte beneficii materiale. Rețelele de contrabandă obțin profituri substanțiale din activitățile lor criminale, variind între 4,7 și 6 miliarde EUR anual la nivel mondial.

Modurile de operare ale rețelelor de contrabandă se schimbă rapid, adaptându-se circumstanțelor și răspunsurilor autorităților naționale. Acesta este motivul pentru care Comisia își intensifică eforturile pentru a combate această criminalitate la scară globală.

Un cadru legislativ al UE modern și puternic

Comisia propune să își modernizeze cadrul legislativ, prin stabilirea unor norme minime pentru a preveni și a contracara facilitarea intrării, tranzitului și șederii neautorizate în UE, cu următoarele cinci obiective:

  • Urmărirea în mod eficient a rețelelor criminale organizate. O definiție mai clară a infracțiunii de contrabandă este stabilită pentru a se concentra asupra activităților motivate de beneficii financiare sau materiale sau foarte susceptibile de a provoca un prejudiciu grav unei persoane. Instigarea publicului de a veni în UE fără autorizație va deveni, de asemenea, o infracțiune. Aceasta acoperă contrabanda de migranți promovată prin instrumente digitale și rețelele sociale.
  • Pedepse armonizate care reflectă gravitatea infracțiunii: Cazurile de infracțiuni agravate – care provoacă moartea uneia sau mai multor persoane – vor fi pedepsite cu un nivel maxim de închisoare de cel puțin 15 ani, majorat față de cei 8 ani actuali din legislația UE existentă.
  • Îmbunătățirea competenței jurisdicționale: jurisdicția statelor membre se va aplica și, de exemplu, atunci când bărci se scufundă în apele internaționale și mor oameni. Competența statelor membre se extinde și la alte cazuri, inclusiv infracțiunile săvârșite la bordul navelor sau aeronavelor înmatriculate în statele membre și infracțiunile săvârșite de persoane juridice care desfășoară afaceri în UE. Scopul este de a viza în mod specific rețelele criminale. Activități precum asistența umanitară din partea ONG-urilor, îndeplinirea unei obligații legale de căutare și salvare, asistența acordată de membrii familiei și migranții înșiși nu trebuie să fie incriminate.
  • Consolidarea resurselor și capacităților statelor membre: statele membre ar trebui să dispună de resurse adecvate autorităților lor naționale pentru a asigura prevenirea, investigarea și urmărirea efectivă a contrabandiștilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să lucreze la prevenirea traficului de migranți, prin campanii de informare și de sensibilizare, cercetare și programe de educație.
  • Îmbunătățirea colectării și raportării datelor: statelor membre li se va cere să colecteze și să raporteze date statistice anual pentru a îmbunătăți amploarea, detectarea cazurilor și răspunsul la traficul de migranți.

This post was last modified on nov. 28, 2023, 9:30 PM 21:30

Disqus Comments Loading...