Ministrul Apararii transmite in mod oficial o serie de anunturi importante din SUA cu privire la Armata Romana, dar si razboiul din Ucraina, iar asta pentru ca vorbeste despre colaborarile pe care tara noastra le poate face pentru a-si asigura securitatea intr-un mediu tot mai incerc, o problema tot mai mare.
Ministrul Apararii explica mai jos tot ceea ce ar trebui sa stie romanii cu privire la cooperarea dintre SUA si tara noastra in domeniul apararii pentru a se asigura securitatea Marii Negre, unul dintre dezideratele principale in contextul in care Rusia ataca tot mai des porturile ucrainiene.
“România își dorește să extindă colaborarea cu firme americane din domeniul apărării, precum Lockheed Martin și poate fi un hub-cheie pentru investițiile americane în regiune. Am participat, astăzi, alături de premierul Marcel Ciolacu, la o discuție cu reprezentanții companiei Lockheed Martin privind dezvoltarea capabilităților din industria de apărare, prin transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde în România.
Am mulțumit reprezentanților acestei companii pentru colaborarea excelentă avută cu Ministerul Apărării din România și Ministerul Apărării din Regatul Țărilor de Jos în procesul de operaționalizare a Centrului European de Instruire F-16 din România, prin asigurarea sprijinului tehnic necesar instruirii piloților pentru operarea avioanelor F-16.
Tot astăzi, am discutat cu Mike Rogers și Adam Smith, co-președinții Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților a SUA, despre evoluțiile de securitate de pe flancul estic al NATO și consolidarea posturii aliate în regiunea Mării Negre, importanța unei strategii a SUA pentru această regiune și nevoia susținerii creșterii prezenței militare în România.
Am transmis că România este un aliat angajat în asigurarea securității nu doar la nivel regional, ci și global, prin participarea Armatei României la misiuni și operații în Africa și Balcanii de Vest. De asemenea, am evidențiat angajamentul țării noastre de a asigura o finanțare adecvată pentru apărare, prin alocarea a 2,5% din PIB în 2023.
Si continuarea acestui nivel de ambiție pentru a derula procesul de modernizare a armatei, punând accent pe tehnologie și inovație. Am concluzionat că, în contextul unor multiple conflicte în desfășurare, menținerea unității aliate este esențială pentru a proteja securitatea, valorile comune și democrația.”