X

Ministerul Apararii: Misiune de ULTIMA ORA a Armatei Romane, Actiunile din Romania

Ministerul Apararii anunta in mod oficial o misiune de ultima ora pe care Armata Romana a derulat-o prin intermediul Fortelor Aeriene Romane, iar asta deoarece o aeronava C-27 J Spartan a decolat ieri catre Germania pentru a transporta un pacient diagnosticat cu arsuri, astfel incat sa primeasca tratament acolo.

Ministerul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce presupune aceasta misiune, dar si despre exercitiul anual de aparare ciberntica al NATO, Cyber Coalition 2023, la care au participat inclusiv militarii Armatei Romane, iar mai multe detalii cu privire la tot aveti mai jos, asa cum sunt oferite de catre autoritati.

“O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat joi, 7 decembrie, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a efectua o misiune de transport umanitar pe ruta Otopeni – Iaşi – Lubeck (Germania), a unui pacient diagnosticat cu arsuri.

Misiunea a fost aprobată de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr. Echipa medicală care monitorizează pacientul pe timpul zborului este formată din specialiști din cadrul Spitalului Clinic de Urgență – București, iar transportul de la unitatea spitalicească către aeroport s-a realizat cu o ambulanță a SMURD. Aeronava a decolat de la Iaşi către Lubeck în jurul orei 10.00.

Ministerul Apărării Naționale a participat, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie, cu 55 de militari, la cel mai important exercițiu anual de apărare cibernetică al NATO – Cyber Coalition 2023, organizat de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT), prin Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia. La nivel național, exercițiul a fost coordonat de Comandamentul Apărării Cibernetice.

Care a adunat peste 80 de profesioniști din sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate naţională (MApN, MAI, SIE, SPP, SRI și STS), mediul academic și privat cu atribuții în domeniul securității și apărării cibernetice (Bitdefender și Safetech). Scopul principal al exercițiului a fost de a exersa și îmbunătăți colaborarea și coordonarea, atât între statele membre ale NATO, cât și între țările și organizațiile partenere.

In vederea monitorizării și protejării rețelelor NATO și naționale, precum și exersarea procedurilor naționale de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. În acest an, echipa României a pus accent pe domeniul tehnic și pe domeniile operațional și juridic, exersând modul de coordonare și cooperare în cazul unor incidente cibernetice în infrastructura critică națională și perfecționarea mecanismelor de schimb de informații în timp real cu aliații și partenerii.”

This post was last modified on dec. 8, 2023, 12:51 PM 12:51

Disqus Comments Loading...