Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre masurile importante care au fost luate pentru romani, iar asta in conditiile in care vorbim despre faptul ca, incepand din ianuarie 202 in Marea Britanie vor avea loc noi cursuri de limba si cultura pentru copiii romani, initiativa fiind una importanta pentru Ligia Deca.
Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos ceea ce inseamna aceste cursuri, dar separat vorbeste inclusiv despre salariile profesorilor din Romania, iar asta pentru ca decizia ca ele sa fie marite a fost luata in mod oficial, iar in perioada urmatoare va fi pusa oficial in aplicare, asa cum a fost promis initial.
“Începând cu ianuarie 2024, pentru prima dată după Brexit, cursurile de limbă, cultură și civilizație românească vor fi reluate în Marea Britanie! Institutul Limbii Române a finalizat procesul de selecție a profesorilor care să predea cursurile L.C.C.R. în Marea Britanie, ca sunt adresate copiilor și tinerilor din comunitatea românească din diaspora.
Vor fi organizate 17 grupe în cadrul următoarelor unități de învățământ din Londra: Harrow High School (1 grupă), Aylward Primary School (2 grupe), Newton Farm Nursery Infant & Junior School (1 grupă), Uxedon Manor Primary School (2 grupe), Saint Jerome Church of England Bilingual School (1 grupă), Kenmore Park Junior School (1 grupă), St John’s Church of England School (1 grupă).
Rooks Heath School (1 grupă), The Mullberry Primary School (2 grupe), Stag Lane Primary School & Nursery (2 grupe), Caterham High School (3 grupe). Cursurile sunt gratuite și se organizează la solicitarea părinților. În funcție de solicitări și deschiderea unităților de învățământ, Ministerul Educației, prin Institutul Limbii Române, va organiza și alte grupe, pentru a oferi elevilor români din diaspora posibilitatea de a comunica în limba maternă.
Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an. Există sigur ordonanța din vară, sigur, care vorbea despre o creștere de 50% de la 1 ianuarie raportat la noua grilă pentru Educație.
Care însă, din păcate, nu este în vigoare pentru că legea salarizării unitare nu e finalizată. În acest context, Guvernul și federațiile sindicale ale cadrelor didactice, ale personalului din Învățământ, au discutat în ultimele săptămâni care ar fi o creștere realistă, bazată pe posibilitățile pentru anul viitor, dar care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică.”