Ministrul Muncii a decis sa ofere o serie de explicatii extrem de importante cu privire la metoda de calcul pentru pensiile din Romania, iar asta pentru ca mai jos puteti vedea detalii cu privire la modul in care ar trebui sa fie calculata pensia pe care o primeste o persoana dupa ce se retrage din activitate.
Ministrul Muncii incearca sa ii ajute pe romani sa isi faca o idee foarte clara cu privire la pensia pe care urmeaza sa o primeasca in momentul in care ajung sa se retraga din activitate, astfel ca nu ramane decat sa va uitati cu mare atentie si sa faceti calculele in mod corect, pentru a nu va astepta la o valoare prea mare.
“๐๐ฒ๐ด๐ฒ๐ฎ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ถ๐ถ๐น๐ผ๐ฟ, ๐ฏ๐ฎ๐๐ฎ๐๐ฎฬ ๐ฝ๐ฒ #๐ฐ๐ผ๐ป๐๐ฟ๐ถ๐ฏ๐๐๐ถ๐๐ถ๐๐ฎ๐๐ฒ. ๐๐๐บ ๐ฎ๐ฐ๐๐บ๐๐น๐ฒ๐๐ถ ๐ฝ๐๐ป๐ฐ๐๐ฒ ๐ฑ๐ฒ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ถ๐ฒ ๐ถฬ๐ป ๐ณ๐๐ป๐ฐ๐ฬฆ๐ถ๐ฒ ๐ฑ๐ฒ ๐๐ฒ๐ป๐ถ๐๐๐น ๐๐ฎฬ๐ ๐ฐ๐ผ๐ป๐๐ฟ๐ถ๐ฏ๐๐๐ถ๐? Poศi sฤ-ศi calculezi singur cรขte puncte de #pensie obศii dupฤ fiecare lunฤ de #muncฤ. Este destul de simplu! รn noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. (7)) โ๐๐ข๐๐๐ก๐๐๐ข๐ ๐๐ข๐๐๐ ๐ ๐ ๐๐๐๐๐ข๐๐๐๐ง๐ฬ ๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐ฃ๐๐๐๐ก๐ข๐๐ข๐ ๐๐๐ข๐ก ๐๐ข๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ง๐๐ก ๐ ๐๐ข, ๐๐ข๐๐ฬ ๐๐๐ง, ๐ ๐ฃ๐๐๐๐ก๐ข๐๐ข๐ ๐๐ข๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ข๐๐๐ก.
C๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐ ๐ก๐๐ก๐ข๐๐ก ๐๐๐ง๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐ข๐ ๐ ๐๐๐๐ก๐๐๐๐ข๐กฬฆ๐๐๐ ๐๐ ๐๐ ๐๐๐ข๐๐ฬ๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐๐, ๐๐ ๐๐ฬ๐ ฬฆ๐ก๐๐๐ข๐ ๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ข ๐๐๐ข๐ก ๐ข๐ก๐๐๐๐ง๐๐ก ๐๐ ๐๐ข๐๐๐๐๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐ข๐๐๐ก๐ข๐๐ข๐ ๐๐ ๐๐๐ข๐๐ฬ๐๐๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐ ๐ก๐๐ก ๐๐๐ ๐๐๐ข๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐ก๐๐ฃโ. Cรขศtigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurฤrilor sociale de stat este de 6.789 de lei. Exemplu: Ai un cรขศtig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) ?
รl รฎmparศi la cรขศtigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurฤrilor sociale (6.991 de lei รฎmpฤrศit la 6.789 de lei), rezultฤ 1,02978 puncte pe luna respectivฤ. Se utilizeazฤ cinci zecimale. Ce se รฎntรขmplฤ cu aceste puncte lunare? Se adunฤ, se รฎmpart la 12 luni ศi rezultฤ punctajul anual. Punctajele anuale acumulate se adunฤ, iar suma se รฎnmulศeศte cu Valoarea Punctului de Referinศฤ (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
Exemplu: Ai muncit 35 de ani ศi ai avut venituri contributive exact cรขt este cรขศtigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurฤrilor sociale de stat? รnseamnฤ cฤ ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultฤ o pensie brutฤ de 2.835 de lei. La numฤrul total de puncte se mai adaugฤ ศi punctele de #stabilitate pentru cฤ sunt peste 25 de ani de muncฤ: 0,5 puncte pe an รฎntre 26 ศi 30 de ani.
Si 0,75 puncte pe an รฎntre 31 ศi 35 de ani. รn exemplul nostru rezultฤ 6,25 puncte de stabilitate. Adicฤ รฎncฤ 506,25 lei la pensie. รn total, o pensie de 3.342 lei. Dupฤ impozitare, pensia cuvenitฤ rezultatฤ este de 3.208 lei. Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, cรขnd intrฤ รฎn vigoare Legea nr. 360/2023.”