Ministrul Muncii Explica Metoda de Calcul pentru Pensiile din Romania

Ministrul Muncii Explica Metoda Calcul Pensiile Romania

Ministrul Muncii a decis sa ofere o serie de explicatii extrem de importante cu privire la metoda de calcul pentru pensiile din Romania, iar asta pentru ca mai jos puteti vedea detalii cu privire la modul in care ar trebui sa fie calculata pensia pe care o primeste o persoana dupa ce se retrage din activitate.

Ministrul Muncii incearca sa ii ajute pe romani sa isi faca o idee foarte clara cu privire la pensia pe care urmeaza sa o primeasca in momentul in care ajung sa se retraga din activitate, astfel ca nu ramane decat sa va uitati cu mare atentie si sa faceti calculele in mod corect, pentru a nu va astepta la o valoare prea mare.

“๐—Ÿ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ถ๐—ถ๐—น๐—ผ๐—ฟ, ๐—ฏ๐—ฎ๐˜‡๐—ฎ๐˜๐—ฎฬ† ๐—ฝ๐—ฒ #๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ถ๐—ฏ๐˜‚๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐˜๐—ฒ. ๐—–๐˜‚๐—บ ๐—ฎ๐—ฐ๐˜‚๐—บ๐˜‚๐—น๐—ฒ๐˜‡๐—ถ ๐—ฝ๐˜‚๐—ป๐—ฐ๐˜๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ถ๐—ฒ ๐—ถฬ‚๐—ป ๐—ณ๐˜‚๐—ป๐—ฐ๐˜ฬฆ๐—ถ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐˜๐˜‚๐—น ๐˜๐—ฎฬ†๐˜‚ ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ถ๐—ฏ๐˜‚๐˜๐—ถ๐˜ƒ? Poศ›i sฤƒ-ศ›i calculezi singur cรขte puncte de #pensie obศ›ii dupฤƒ fiecare lunฤƒ de #muncฤƒ. Este destul de simplu! รŽn noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. (7)) โ€ž๐‘ƒ๐‘ข๐‘›๐‘๐‘ก๐‘Ž๐‘—๐‘ข๐‘™ ๐‘™๐‘ข๐‘›๐‘Ž๐‘Ÿ ๐‘ ๐‘’ ๐‘๐‘Ž๐‘™๐‘๐‘ข๐‘™๐‘’๐‘Ž๐‘ง๐‘Žฬ† ๐‘๐‘Ÿ๐‘–๐‘› ๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘๐‘œ๐‘Ÿ๐‘ก๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘’๐‘Ž ๐‘ฃ๐‘’๐‘›๐‘–๐‘ก๐‘ข๐‘™๐‘ข๐‘– ๐‘๐‘Ÿ๐‘ข๐‘ก ๐‘™๐‘ข๐‘›๐‘Ž๐‘Ÿ ๐‘Ÿ๐‘’๐‘Ž๐‘™๐‘–๐‘ง๐‘Ž๐‘ก ๐‘ ๐‘Ž๐‘ข, ๐‘‘๐‘ข๐‘๐‘Žฬ† ๐‘๐‘Ž๐‘ง, ๐‘Ž ๐‘ฃ๐‘’๐‘›๐‘–๐‘ก๐‘ข๐‘™๐‘ข๐‘– ๐‘™๐‘ข๐‘›๐‘Ž๐‘Ÿ ๐‘Ž๐‘ ๐‘–๐‘”๐‘ข๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ก.

C๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘’ ๐‘Ž ๐‘๐‘œ๐‘›๐‘ ๐‘ก๐‘–๐‘ก๐‘ข๐‘–๐‘ก ๐‘๐‘Ž๐‘ง๐‘Ž ๐‘‘๐‘’ ๐‘๐‘Ž๐‘™๐‘๐‘ข๐‘™ ๐‘Ž ๐‘๐‘œ๐‘›๐‘ก๐‘Ÿ๐‘–๐‘๐‘ข๐‘กฬฆ๐‘–๐‘’๐‘– ๐‘‘๐‘’ ๐‘Ž๐‘ ๐‘–๐‘”๐‘ข๐‘Ÿ๐‘Žฬ†๐‘Ÿ๐‘– ๐‘ ๐‘œ๐‘๐‘–๐‘Ž๐‘™๐‘’, ๐‘™๐‘Ž ๐‘๐‘Žฬ‚๐‘ ฬฆ๐‘ก๐‘–๐‘”๐‘ข๐‘™ ๐‘ ๐‘Ž๐‘™๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘–๐‘Ž๐‘™ ๐‘š๐‘’๐‘‘๐‘–๐‘ข ๐‘๐‘Ÿ๐‘ข๐‘ก ๐‘ข๐‘ก๐‘–๐‘™๐‘–๐‘ง๐‘Ž๐‘ก ๐‘™๐‘Ž ๐‘“๐‘ข๐‘›๐‘‘๐‘Ž๐‘š๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘’๐‘Ž ๐‘๐‘ข๐‘”๐‘’๐‘ก๐‘ข๐‘™๐‘ข๐‘– ๐‘Ž๐‘ ๐‘–๐‘”๐‘ข๐‘Ÿ๐‘Žฬ†๐‘Ÿ๐‘–๐‘™๐‘œ๐‘Ÿ ๐‘ ๐‘œ๐‘๐‘–๐‘Ž๐‘™๐‘’ ๐‘‘๐‘’ ๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘ก ๐‘‘๐‘–๐‘› ๐‘Ž๐‘›๐‘ข๐‘™ ๐‘Ÿ๐‘’๐‘ ๐‘๐‘’๐‘๐‘ก๐‘–๐‘ฃโ€. Cรขศ™tigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurฤƒrilor sociale de stat este de 6.789 de lei. Exemplu: Ai un cรขศ™tig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) ?

รŽl รฎmparศ›i la cรขศ™tigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurฤƒrilor sociale (6.991 de lei รฎmpฤƒrศ›it la 6.789 de lei), rezultฤƒ 1,02978 puncte pe luna respectivฤƒ. Se utilizeazฤƒ cinci zecimale. Ce se รฎntรขmplฤƒ cu aceste puncte lunare? Se adunฤƒ, se รฎmpart la 12 luni ศ™i rezultฤƒ punctajul anual. Punctajele anuale acumulate se adunฤƒ, iar suma se รฎnmulศ›eศ™te cu Valoarea Punctului de Referinศ›ฤƒ (VPR) care e de 81 de lei din 2024.

Exemplu: Ai muncit 35 de ani ศ™i ai avut venituri contributive exact cรขt este cรขศ™tigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurฤƒrilor sociale de stat? รŽnseamnฤƒ cฤƒ ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultฤƒ o pensie brutฤƒ de 2.835 de lei. La numฤƒrul total de puncte se mai adaugฤƒ ศ™i punctele de #stabilitate pentru cฤƒ sunt peste 25 de ani de muncฤƒ: 0,5 puncte pe an รฎntre 26 ศ™i 30 de ani.

Si 0,75 puncte pe an รฎntre 31 ศ™i 35 de ani. รŽn exemplul nostru rezultฤƒ 6,25 puncte de stabilitate. Adicฤƒ รฎncฤƒ 506,25 lei la pensie. รŽn total, o pensie de 3.342 lei. Dupฤƒ impozitare, pensia cuvenitฤƒ rezultatฤƒ este de 3.208 lei. Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, cรขnd intrฤƒ รฎn vigoare Legea nr. 360/2023.”