Ministrul Educatiei a decis sa anunte in mod oficial o serie de foarte importante masuri de ultima ora pentru sistemul de invatamant din toata Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor oamenilor este adusa de catre Ligia Deca o noua Hotarare de Guvern, care isi propune sa finanteze suplimentar invatamantul superior.
Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos ceea ce intentioneaza sa faca din punct de vedere al finantarii suplimentare al invatamantului de stat din Romania, dar mai mult decat atat, dezvaluie si felul in care se vor putea aloca banii existenti pentru indeplinirea tuturor cerintelor existente cu privire la finantare.
“Din suma alocată în bugetul național pentru finanțarea instituțională (FI) a instituțiilor de învățământ superior se repartizează 1,5% pentru finanțarea situațiilor speciale, care nu pot fi integrate în formula de finanțare. Pentru finanțarea granturilor doctorale pentru studenții doctoranzi se alocă o sumă calculată conform Anexei 2 la metodologie. Suma rămasă (FI’) se distribuie după cum urmează: a) Finanțarea de bază (FB): 68,50%.
Finanțarea suplimentară (FS): 30,00%; c) Fondul pentru dezvoltare instituțională (FDI): 1,50%. În domeniul de finanțare D1 intră programele de studii doctorale din următoarele ramuri de știință (RS): Științe juridice; Științe administrative; Științe ale comunicării; Sociologie; Științe politice; Științe militare, informații și ordine publică; Științe economice (fără cele din domeniile de studii universitare de doctorat.
Cibernetică și statistică, Informatică economică și specializările Economie agroalimentară și Economie agroalimentară și a mediului); Psihologie și științe comportamentale; Filologie; Filozofie; Istorie; Teologie; Studii culturale; Arte (doar din domeniul de studii universitare de doctorat Istoria și teoria artei). În domeniul de finanțare D2 intră programele de studii doctorale din următoarele ramuri de știință.
Matematică; Informatică; Fizică; Chimie și inginerie chimică; Științele pământului și atmosferei; Inginerie civilă; Inginerie electrică, electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale; Inginerie geologică, mine, petrol și gaze; Ingineria transporturilor; Ingineria resurselor vegetale și animale; Ingineria sistemelor,
calculatoare și tehnologia informației; Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială și management.
Biologie; Biochimie; Științe economice (doar din domeniile de studii universitare de doctorat: Cibernetică și statistică, Informatică economică și specializările Economie agroalimentară și Economie agroalimentară și a mediului); Știința Sportului și Educației Fizice. În domeniul de finanțare D3 intră programele de studii doctorale din următoarele ramuri de știință: Medicină; Medicină veterinară; Medicină dentară; Farmacie; Arhitectură și urbanism. În domeniul de finanțare D4 intră programele de studii doctorale din ramura de știință Arte (fără cele din domeniul de studii universitare de doctorat Istoria și teoria artei).”