Romania FORTEAZA Mana Austriei pentru Aderarea la Schengen, Anuntul Oficial de la Bucuresti

Romania FORTEAZA Mana Austriei Aderarea Schengen Anuntul Oficial Bucuresti

Romania continua sa forteze mana Austriei pentru aderarea la Schengen cat mai rapid in 2024, iar asta pentru ca Guvernul Romaniei vrea sa obtina de la Karl Nehammer si guvernul sau aderarea completa in sistem, nu doar pe cale aeriana, ceva ce desigur ca nu este usor de obtinut, insa chiar si asa, se incearca totul pentru ca romanii sa calatoreasca liber.

Romania negociaza foarte intens cu Austria pentru a beneficia nu doar de acceptarea in Air Schengen, ci si de ridicarea restrictiilor pentru frontierele terestre, iar Catalin Predoiu, ministrul MAI, afirma ca inclusiv un document privind acceptarea tarii noastre in sistem a fost prezentat de catre partea austriaca, negociindu-se pe baza sa.

Romania are sanse foarte mici de a obtine tot ceea ce isi doreste de la aderarea la Schengen, insa Guvernul de la Bucuresti pare sa isi dea toata silinta pentru a obtine cat mai mult din ceea ce poate fi efectiv obtinut in momentul de fata, insa Bulgaria nu prea pare sa fie pe aceeasi “lungime de unda”, facand cereri separate fata de noi.

“În urma acestor luni de negocieri, de discuții diplomatice, Austria a anunțat, mai întâi în presă, că își schimbă poziția și că ar fi de acord cu extinderea spațiului Schengen doar pentru frontiera aeriană. În urma acestui anunț de presă a avut loc Forumul Salzburg, și acolo partea austriacă a prezentat și un document scris, Romaniei si Bulgariei.

Pe acel document au avut loc discuții sub rezerva, evident, continuării acestora pe baza mandatelor primite ulterior. În urma acestor discuții concluzia a fost că noi am clarificat oficial, Austria este de acord cu extinderea spațiului Schengen pe frontiera aeriană și că rămân în discuție celelalte două frontiere.”