Ministrul Educatiei a facut un extrem de important anunt de ultima ora cu privire la tragedia de la Odorheiu Secuiesc, Ligia Deca vorbindu-le romanilor din toata tara despre tanarul care a fost foarte serios ranit de un perete care a cazut peste el in internatul in care era cazat, cazul fiind unul foarte grav.
Ministrul Educatiei explica mai jos de ce o tragedie precum aceasta nu se mai poate repeta in Romania, dar si de ce trebuie sa fie facute investitii pentru ca toate cladirile din infrastructura de invatamant sa fie sigure pentru elevi si profesori, separat vorbind despre studiul legat de structura anului scolar in Romania.
“În primul rând aş vrea să transmit un mesaj, şi anume acela că aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple. Suntem în legătură cu colegii noştri de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, am fost în legătură cu colegii noştri de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, situaţia este în flux. În continuare se încearcă identificarea tuturor celor care ar fi putut fi în clădire.
Sunt o serie de informaţii referitoare la răniţi care au fost transportaţi la spital. Manifest toată empatia pentru familii, pentru comunitatea şcolară şi vă promit că Ministerul Educaţiei va face tot ceea ce ţine de instituţie pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare. Avem o nevoie de o consolidare a infrastructurii educaţionale, nevoie pe care am constatat-o şi cu alte ocazii.
De aceea am avut o serie de programe, Ministerul Dezvoltării are o serie de programe prin care autorităţile publice locale pot aplica pentru clădirile cu scop educaţional aflate în risc seismic 1 sau 2, pentru a începe imediat lucrările de reabilitare. De asemenea, a fost modificată legislaţia pentru că se face o evaluare mai rapidă de către cei care administrează clădirile, tocmai în ideea de a preîntâmpina astfel de situaţii.
Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple Am declarat public, în mai multe rânduri, că vom evalua împărțirea anului școlar pe intervale de cursuri. Mă bucur să vă anunț că a fost finalizat studiul privind modul în care elevii, părinții, profesorii și directorii unităților de învățământ se raportează la această organizare a anului școlar.
Studiul a fost realizat de către Unitatea de Cercetare în Educație, pe un eșantion de elevi, părinți, profesori și directori din aproape 900 de unități de învățământ. Avem şi fonduri care vizează reabilitări, de exemplu în PNRR, avem o serie de fonduri şi pe alte surse, de exemplu pe proiecte cu instituţii internaţionale.”
This post was last modified on dec. 19, 2023, 8:40 AM 08:40