Ministrul Educatiei a crea to Hotarare de Guvern, care are menirea de a impune o serie de masuri foarte importante pentru scolile si elevii din toata Romania, Ligia Deca vorbind mai jos despre felul in care pot fi finantate suplimentar unitatile de invatamant din tara noastra, daca este nevoie de asta.
Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre ceea ce ar trebui sa stie romanii cu privire la aceste finantari suplimentare, iar asta pentru ca in baza lor poate fi imbunatatit substantial procesul educational de care au parte tinerii care ajung in unitatile de invatamant din toata tara in cursul urmatorilor ani.
“Bugetul pentru unitățile de învățământ particular și confesional acreditate a fost alocat conform Anexei nr. 8 din Legea nr. 368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru cheltuieli de personal și cheltuieli materiale și a avut la bază numărul de beneficiari și actele normative în vigoare la momentul elaborării. Pentru alocarea în totalitate a fondurilor necesare finanțării unităților de învățământ particular.
Si confesional acreditate, conform costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev aprobat prin HG nr. 47/2023, este necesară suma de 370 mii lei, respectiv 342 mii lei pentru cheltuieli de personal și 28 mii lei pentru cheltuieli materiale. De asemenea, este necesară alocarea sumei de 3.115 mii lei, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 108 alin.(15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.
Prin care elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de: a) burse de excelenţă olimpică I şi II; b) burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe; c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru. Având în vedere prevederile articolului XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.
90/2023.
Pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, „Ministerele şi Secretariatul General al Guvernului pot iniţia proiecte de hotărâri ale Guvernului prin care se suplimentează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
Pentru finanţarea unor cheltuieli ale autorităţilor administraţiei publice locale, care se înscriu în domeniul lor de activitate”, se propune prin prezentul proiect de act normativ suplimentarea bugetului autorităţilor administraţiei publice locale, cu suma de 3.485 mii lei pentru finanțarea unităților de învățământ particular și confesional acreditat, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.”