Ministrul Sanatatii aduce in mod oficial in atentia romanilor din intreaga tara o serie de anunturi de ultim moment despre care trebuie sa stie oamenii, iar asta pentru ca intr-o prima faza vorbeste despre intentia lui Raed Arafat de a face schimbari in ceea ce priveste serviciile de ambulanta din Romania.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre fleul in care trebuie sa fie stabiliti indicatorii de performanta si calitate pentru unitatile sanitare din Romania, mai mult decat atat, fiind stabilita crearea unui formular special care va fi oferit inclusiv pacientilor pentru a oferi informatii despre experienta din spitale.
“Nu m-a consultat în nici un fel, nici pe mine, nici pe colegii mei. Nu vom aviza proiectul Departamentului pentru Situații de Urgență decât dacă se ține cont de observațiile noastre. Dânșii spun că unitățile de primiri urgențe și serviciile de ambulanță care sunt parte a spitalelor, integrate în sistem și finanțate integral de Ministerul Sănătății, ar trebui preluate integral de către un departament din alt minister.
În situațiile de urgență și de dezastre lucrăm împreună, însă excluderea Ministerului Sănătății în ceea ce privește activitatea din Unitățile de Primiri Urgențe, de la Ambulanță și respectiv excluderea Ministerului Sănătății și a ministerului Educației Naționale din aspectele de medicină din pregătirea profesională a medicilor este inacceptabilă.
În vederea colectării și monitorizării datelor necesare stabilirii indicatorilor de performanță și de calitate utilizați pentru selectarea unităților sanitare publice cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, la nivelul unităților sanitare publice cu paturi prevăzute la art. 2 alin. (1), se înființează, sub coordonarea managerului, o comisie de evaluare clinică.
Formată din cel puțin 2 medici specialiști și/sau primari și 2 asistenți medicali. Comisia prevăzută la alin. (1) realizează măsurarea indicatorilor de performanță și calitate. Se aprobă chestionarul unic de satisfacție a pacientului internat, prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin. Chestionarul prevăzut la alin. (1) se implementează la nivelul tuturor unităților sanitare publice cu paturi care aplică la apelul de proiecte destinate Fondului pentru calitatea serviciilor medicale.
In vederea evaluării indicatorului de calitate nr. 11 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 2.567/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind stabilirea indicatorilor de performanță și de calitate utilizați în vederea selectării unităților sanitare cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, componenta C12 – Sănătate, Planul național de redresare și reziliență al României.”