Ministrul Educatiei a decis sa publice 3 noi anunturi de ultima ora cu decizii pe care le ia pentru elevii si profesorii din toata Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor oamenilor este adus ceea ce trebuie sa stie cu privire la proiectele pentru retele-pilot de scoli verzi, suma de 225 de milioane de euro fiind stabilita de Ligia Deca.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre o intalnire la IICCMER pentru marcarea Zilei Memoriei Victimelor Comunismului in Romania, in final vorbind si despre limite pentru cuantumul burselor care sunt acordate elevilor din Romania, incepand cu anul scolar viitor, conform Ligiei Deca.
“Am publicat lista intermediară cu rezultatele etapei de evaluare a eligibilității proiectelor depuse în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”! Alocăm peste 225 de milioane de euro pentru infrastructură școlară la standarde europene și globale de dezvoltare sustenabilă. Le mulțumim tuturor celor care au depus proiecte și le dorim succes în etapa a II-a de evaluare! Solicitanții proiectelor respinse pot depune contestații prin intermediul platformei informatice până vineri, 29.12.2023.
Am marcat Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România prin semnarea protocolului de colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în vederea elaborării programei școlare, a manualelor, a materialelor didactice și a metodologiilor specifice pentru disciplina „Istoria comunismului din România”.
Această disciplină va fi obligatorie pentru elevii de liceu începând cu anul școlar 2025-2026. Copiii și tinerii de astăzi trebuie să cunoască acest episod din istoria noastră, să fie conștienți de gravitatea acelor momente și să aprecieze sacrificiile celor care au contribuit la libertatea pe care o avem astăzi. Doar prin cunoașterea și înțelegerea trecutului nostru construim, #împreună, viitorul!
Ceea ce ne spun și testele PISA este că trebuie să avem o distribuție mai echitabilă a stimulentelor de tip bursă. Acest lucru înseamnă că nu pot fi licee unde toți copiii au bursă, pentru că toți copiii aveau peste media de bursă sau participau la concursuri și olimpiade și alte licee în care nimeni nu ia bursă. Atunci am gândit un sistem în care să-i premiem pe cei care depun un efort să fie cei mai buni din clasă.
Din fiecare clasă, în fiecare școală, cu rezultatele aferente. O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt.”