X

Sebastian Burduja: Proiect de Lege de ULTIMA ORA pentru Romania, Anuntul Oficial

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a anuntat in mod oficial un proiect de lege de ultima ora pentru Romania, iar asta deoarece aduce in atentia a milioane de romani ceea ce este facut de catre ministerul Energiei pentru exploatarea energiei eoliene din Marea Neagra incepand din anul 2024.

Sebastian Burduja ofera mai jos informatii suplimentare cu privire la decizia aceasta, legea trebuind sa treaca prin Parlamentul Romaniei, pentru a putea fi adoptata, ceva ce desigur ca va necesita timp, iar mai multe detalii cu privire la planurile pe care le are Guvernul Romaniei, puteti citi acum mai jos.

“Astăzi, guvernul a aprobat proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră. Este, de asemenea, parte dintr-un jalon PNRR aferent Ministerului Energiei, iar asta înseamnă că proiectul va merge către dezbaterea parlamentară la începutul sesiunii viitoare. Am solicitat procedură de urgență, domnul prim-ministru a fost de acord.

Așadar, în 30 de zile, după 1 februarie, ar trebui să avem legea pentru exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră. România este, astfel, prima țară de la Marea Neagră care face un astfel de demers și care va avea acest cadru legislativ. Pentru România, asta înseamnă promovarea energiei verzi, înseamnă promovarea unei energii sigure în cadrul paradigmei de independență energetică la care România aspiră.

Înseamnă, totodată, posibilitatea exploatării unui potențial realmente impresionant în Marea Neagră. Există studiul Băncii Mondiale care ne arată că ar putea fi vorba de 76 de gigawați în Marea Neagră putere instalată din care vorbim despre, probabil, până în 20 de gigawați pe platforme fixe. Aceste platforme fixe beneficiază de costuri cam cu 30% mai mici decât platformele plutitoare pentru centrale eoliene.

Marea Neagră având această caracteristică, o adâncime destul de redusă pentru o distanță mare față de țărm, și evităm astfel problemele legate de afectarea turismului, așa cum s-a întâmplat în alte state, inclusiv în Europa, și, în același timp, putem exploata această formă de energie verde. Conform calendarului din proiectul de lege.

Pe care noi l-am avut în dezbatere publică între 17 iulie și 1 septembrie, vă pot spune că au fost peste 100 de puncte de vedere și în procesul de avizare au fost peste 32 de avize și puncte de vedere din partea instituțiilor, fiind vorba și de o zonă sensibilă- Marea Neagră este o zonă cu multiple considerații de securitate națională și geopolitice.”

This post was last modified on dec. 21, 2023, 2:12 PM 14:12

Disqus Comments Loading...