Austria inca nu este 100% de acord cu aderarea Romaniei la Schengen, iar in spatele retinerilor guvernului de la Viena exista o serie de motive destul de serioase, unul dintre ele fiind legat de faptul c anumarul cererilor de azil inregistrate in Europa ramane in continuare ridicat, iar pe teritoriul austriac nu a scazut chiar atat de substantial.
Austria a inregistrat in septembrie 2023 cel mai mare numar de cereri de azil pe cap de locuitor din toata Uniunea Europeana, conform agentiei europene pentru statistica, depasind inclusiv Cipru, ceea ce continua sa fie o problema pentru aderarea Romaniei la Schengen, fiind un motiv de veto inclusiv in cursul anului 2022.
Austria se “ascunde” in spatele acestui motiv in continuare, iar asta pentru ca numarul cererilor de azil inregistrate in UE anual in tara a fost adus tot timpul in discutie cand s-a vorbit despre motivele refuzului primirii Romaniei si Bulgariei in Schengen, iar situatia pare a fi in continuare extrem de greu de rezolvat, pentru noi.
“În septembrie 2023, 98.240 de persoane au solicitat pentru prima dată azil într-una dintre cele 27 de țări ale UE. Este cu zece procente mai mult decât în septembrie 2022 (89.370); în UE, numărul solicitanților de azil pentru prima dată a fost de 21,9 la suta de mii de persoane.
Austria a înregistrat cel mai mare număr de cereri pentru prima dată pe cap de locuitor în septembrie 2023 (87,6 solicitanți la suta de mii de locuitori), urmată de Cipru (79,3). În ceea ce privește minorii neînsoțiți, Austria ocupă locul trei în UE. Similar cu lunile precedente, cele mai multe cereri inițiale de azil au fost depuse în septembrie 2023 în Germania (27.885), Spania (13.395), Franța (13.100) și Italia (11.930), care reprezintă 67% din toate cererile inițiale din UE.”