Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe elevii din toata Romania in legatura cu masurile luate pentru scolile din tara, iar asta deoarece Ligia Deca a hotarat sa creeze un ordin special pentru continuarea implementarii si extinderii progrmaului “Masa Sanatoasa”, dupa cum puteti vedea si mai jos acum.
Ministrul Educatiei vrea sa le ofere cat mai multor elevi din Romania posibilitatea de a se bucura de acest program special, iar asta pentru ca in baza lui se spera inclusiv o reducere a ratelor pentru abandonul scolar, un element extrem de important pentru autoritatile din Romania, in special in aceasta perioada.
“În baza criteriilor generale și a subcriteriilor prevăzute la alin. (1), inspectoratul şcolar poate stabili criterii de selecție specifice, în baza unei proceduri proprii. Prin procedura proprie, inspectoratul școlar stabilește și punctajul care se acordă pentru fiecare criteriu/subcriteriu, pe niveluri de învățământ, în funcție de particularitățile locale.
În stabilirea criterilor de selecție specifice, prevăzute la alin. (3), inspectoratul școlar poate utiliza și următoarele criterii: rata scăzută de preșcolari cu vârsta de 6 ani, care au frecventat grupa mare – nivel preșcolar și nu se regăsesc înscriși în învățământul primar în anul școlar următor; rata scăzută de elevi care au frecventat clasa a IV-a și nu se regăsesc înscriși în clasa a V-a în anul școlar următor.
Rată scăzută de absolvire a clasei a VIII-a de către elevi; rata scăzută de participare a elevilor la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a; rată scăzută de absolvire a clasei a XII-a/a XIII-a de către elevi; rata scăzută de participare a elevilor la examenul național de bacalaureat. În vederea includerii în Programul Național „Masă sănătoasă”, inspectoratele școlare județene/al minicipului București prioritizează unitățile de învățământ cu personalitate juridică în funcție de punctajul obținut, cu încadrarea în bugetul alocat.
Inspectoratele școlare județene/al municipului București își asumă atât evaluarea unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, pe baza criteriilor de selecție cât și prioritizarea acestora, în vederea selecției unităților propuse pentru a fi incluse în PNMS. Toți preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ cu personalitate juridică selectate au calitatea de beneficiari ai PNMS, indiferent de nivelul de învățământ. Pentru anul școlar 2023-2024, în scopul asigurării continuității intervenției.
Lista unităților de învățământ selectate, beneficiare ale PNMS, cuprinde și cele 450 de unități de învățământ preuniversitar aprobate prin H.G. nr. 999/2023 pentru aprobarea Listei unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, a numărului de beneficiari, a sumei necesare pentru finanţarea Programului în anul 2023 şi a repartizării acesteia pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale.”
This post was last modified on dec. 24, 2023, 11:08 AM 11:08