Ministrul Educatiei pregateste adoptarea unui nou ordin ministerial foarte important cu masuri care sunt luate pentru elevii scolilor din Romania, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea mai jos, vorbim despre decizii menite sa aduca programul “masa sanatoasa” in mai multe unitati de invatamant din Romania.
Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce presupune acest ordin, in materie de schimbari pentru programul “Masa Sanatoasa”, iar asta pentru ca ministerul doreste sa le ofere elevilor cele mai bune conditii in scoli si sa reduca intr-o mai mare masura abandonul scolar in tara noastra.
“În baza criteriilor generale și a subcriteriilor prevăzute la alin. (1), inspectoratul şcolar poate stabili criterii de selecție specifice, în baza unei proceduri proprii. Prin procedura proprie, inspectoratul școlar stabilește și punctajul care se acordă pentru fiecare criteriu/subcriteriu, pe niveluri de învățământ, în funcție de particularitățile locale. În stabilirea criterilor de selecție specifice, prevăzute la alin. (3), inspectoratul școlar poate utiliza și următoarele criterii.
Rata scăzută de preșcolari cu vârsta de 6 ani, care au frecventat grupa mare – nivel preșcolar și nu se regăsesc înscriși în învățământul primar în anul școlar următor; rata scăzută de elevi care au frecventat clasa a IV-a și nu se regăsesc înscriși în clasa a V-a în anul școlar următor; rată scăzută de absolvire a clasei a VIII-a de către elevi; rata scăzută de participare a elevilor la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a.
Rată scăzută de absolvire a clasei a XII-a/a XIII-a de către elevi; rata scăzută de participare a elevilor la examenul național de bacalaureat. Selecţia unităţilor de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică care beneficiază de prevederile PNMS se realizează în complementaritate cu Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar – PNRAS. Prin extinderea PNMS, lista unităților de învățământ preuniversitar se poate completa, anual.
La propunerea inspectoratele școlare județene/al municipiului București, cu încadrarea în bugetul alocat. Inspectoratele școlare județene/al municipiului București pot face, anual, propuneri de eliminare a școlilor în care programul nu a reușit să se implementeze ca urmare a faptului că unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale nu au întreprins demersurile necesare procedurilor de atribuire a contractelor pentru implementarea PNMS.
Lista unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică propuse pentru a fi incluse în PNMS se transmite de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București la Ministerul Educației, anual, până la data de 5 ianuarie a anului calendaristic, pentru anul școlar următor. Pentru anul școlar 2023 – 2024 lista unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică propuse în PNMS se transmite de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București la Ministerul Educației, în termen de 15 de zile de la aprobarea prezentului ordin.”
This post was last modified on dec. 25, 2023, 10:19 AM 10:19