Marcel Bolos a decis sa puna in aplicare o masura foarte importanta pentru milioane dintre romani, iar asta deoarece Ministerul Finantelor a publicat Cadrul Obligatiunilor Versi al Romaniei, un document care va premite emiterea de obligatiuni verzi la nivel suveran pentru finantarea anumitor cheltuieli pe care le are de facut statul roman.
Marcel Bolos vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceasta decizie, iar asta pentru ca banii pe care ii vor aduce aceste Obligatiuni Verzi ale Romaniei, vor fi de mare ajutor pentru finantarea multora dintre cheltuielile pe care se bazeaza bugetul pentru anul 2024, astfel ca ramane de vazut doar cati bani vor fi adunati in final la buget.
“Ministerul Finanțelor a publicat Cadrul Obligațiunilor Verzi al României, document de referință pentru emiterea de obligațiuni verzi la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilă ale României. Inițiativa reafirmă angajamentul României față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 și Contribuțiile la nivel național în cadrul Acordului de la Paris.
Prin emiterea de obligațiuni verzi, Ministerul Finanțelor își propune să promoveze tranziția către o economie mai verde, să diversifice și mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat și să atragă investitori care sunt exclusiv sau predominant interesați de instrumente financiare care generează un impact pozitiv asupra mediului înconjurător sau un impact benefic social, respectiv o îmbunătățire a cadrului de guvernanță.
„Lansarea acestui cadru este un pas esențial în extinderea finanțării pentru întreaga agendă verde din România. Pe lângă potențialul de diversificare a bazei de investitori pentru datoria publică, ne așteaptăm ca emisiunea de obligațiuni verzi să catalizeze noi obligațiuni verzi emise de sectorul privat prin crearea unei referințe importante pe piața externă pentru obligațiunile corporative românești.
De la dezvoltarea rețelei de metrou, a căilor ferate și înființarea de noi zone de păduri urbane, toate sunt exemple de proiecte pe care le vom putea finanța prin intermediul investitorilor interesați de acest tip de obligațiuni”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Cadrul, elaborat de Ministerul Finanțelor și aprobat de un comitet interministerial.
Conturează structura de guvernanță stabilită pentru a asigura selecția proiectelor și utilizarea încasărilor astfel încât să corespundă așteptărilor pieței. Banca Mondială a oferit asistență tehnică pentru constituirea programului de obligațiuni verzi al României. Ministerul Finanțelor a primit și sprijin extern de la două bănci de investiții de prestigiu internațional (Citi și HSBC). Procesele puse în aplicare pentru program urmează cele mai bune practici internaționale și au fost evaluate de S&P Global Ratings (S&P).”
This post was last modified on dec. 27, 2023, 12:27 PM 12:27