Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o noua Hotarare de Guvern foarte importanta pentru viitorul elevilor si scolilor din toata Romania, iar asta pentru ca in atentia oamenilor sunt aduse de catre Ligia Deca o serie de modificari pentru Registrul National al Calificarilor, iar mai jos vedeti informatiile din nota de fundamentare.
Ministrul Educatiei ofera cateva detalii importante cu privire la modificarile pe care aceasta Hotarare de Guvern intentioneaza sa le impuna pentru Romania, Ligia Deca dorind sa actualizeze lista calificarilor care sunt disponibile in momentul de fata, ceea ce desigur ca este o veste foarte buna pentru multi dintre elevii actuali.
“Prin prezentul act normativ propus se urmărește punerea în aplicare a prevederilor legale în vigoare raportat la atribuțiile și sarcinile pe care Autoritatea Națională pentru Calificări trebuie să le îndeplinească, în calitate de instituţie publică cu personalitate juridică în coordonarea Ministerului Educaţiei, cu atribuţii în materie de calificări.
Proiectul de act normativ va îmbunătăți transparența, comparabilitatea și transferabilitatea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. De asemenea, va permite diferitelor asociații profesionale/organizații sectoriale naționale săși raporteze calificările specifice sectorului de activitate la cele cuprinse în registre.
Un alt avantaj major al Registrului Național al Calificărilor va fi acela de a promova învățarea pe tot parcursul vieții și creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă, precum și a integrării sociale a lucrătorilor și persoanelor care studiază sau deţin un nivel scăzut de calificare. Prezentul act normativ va contribui la modernizarea sistemului național de educație și formare profesională prin construirea și consolidarea legăturilor între educația formală.
nonformală și informală și ocuparea forței de muncă, având ca scop final validarea rezultatelor învățării obținute din experiență. RNC este elaborat, actualizat și gestionat de Autoritatea Naţională pentru Calificări, ca instrument unitar de referinţă în domeniul formării profesionale asigurând atât accesul corect pe piaţa naţională şi europeană a muncii, cât şi armonizarea sistemului de educaţie şi formare profesională cu piața muncii.
De asemenea, acest instrument va sprijini recunoaşterea actelor de studii, va contribui la îmbunătăţirea mobilităţii absolvenţilor pe piaţa muncii şi va stimula creşterea angajabilităţii. Aprobarea actualului proiect de act normativ va genera un grad de predictibilitate a nevoilor de forţă de muncă calificată şi înalt calificată prin corelări precise între ocupaţii, competenţe, rezultate ale învăţării, programe de studii, curriculum şi cerinţele din piaţa muncii (sarcini şi slujbe), dar şi precizarea asociaţiilor profesionale/autorităţilor care reglementează şi recunosc o ocupaţie/calificare profesională.”