Ministrul Educatiei a decis sa ofere o serie de explicatii foarte importante cu privire la majorarile salariale ale profesorilor din Romania, Ligia Deca oferind informatii extrem de importante legate de modul in care toti vor beneficia de bani mai multi incepand cu 1 ianuarie 2024, asa cum a fost promis inca din vara.
Ministrul Educatiei spune ca aceste modificari vor duce inclusiv la eliminarea multor inechitati din sistemul de invatamant din Romania, ceva ce se incearca de ani de zile, insa iata ca intr-un final inclusiv acest deziderat este foarte aproape de a fi dus la indeplinire, spre multumirea extrem de multor romani.
“În ședința de Guvern de astăzi, 28 decembrie, a fost aprobat proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învățământ și din alte sectoare bugetare. În sinteză, se vor opera următoarele majorări salariale pentru angajații din învățământ: Pentru cadrele didactice din preuniversitar, creșterile sunt între 19.4% și 20.5%.
Creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% în ianuarie. Pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.
Pentru cadrele didactice din sistemul de învățământ superior, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%). Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creșterea medie fiind de aproximativ 10%. Pentru personalul administrativ (nedidactic), creșterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.
Repet, creșterea include și rezolvarea inechităților existente în prezent între salariile pentru funcțiile de conducere și salariile funcțiilor de execuție. Adaug că personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de creșteri care se calculează la salariul de bază, precum dirigenție 10%, de această creștere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic, gradație de merit 25% acordată pentru 16% din totalul personalului didactic, între 7 și 20% creștere salarială pentru predare simultană.
De aceasta beneficiind aproximativ 10% din totalul personalului didactic, 15% pentru învățământ special pentru aproximativ 8% din personalul didactic. De asemenea, personalul didactic de predare beneficiază de sporuri, de exemplu, 10% spor de suprasolicitare neuro-psihică, de care beneficiază întreg personalul de predare, între 3 și 20% spor de zonă pentru personalul didactic din mediul rural, între 10 și 25% spor de practică pedagogică pentru personalul didactic care efectuează timp lucrat în regim de practică pedagogică.”
This post was last modified on dec. 28, 2023, 7:21 PM 19:21