Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de noi ordonante de urgenta pentru scolile din toata Romania, iar asta deoarece ele impun o serie de masuri extrem de importante despre care elevii, profesorii si parintii trebuie sa stie, Ligia Deca incercand sa le ofere romanilor un sistem de educatie mult mai bun.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre masurile pe care aceste ordonante de urgenta le aduc pentru salariile profesorilor din Romania, pentru bursele de care se vor putea bucura elevii, despre Programul de evaluare internationala a competentelor adultilor, dezvoltat de catre OCDE, dar chiar si despre alte masuri.
“Pentru mâine, pe ordinea de zi a ședinței de guvern se vor afla și alte acte normative. De exemplu, un proiect de hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, pentru finanțarea unor cheltuieli din învățământul preuniversitar.
Practic, hotărârea vizează alocarea de la bugetul de stat a sumei de 3.115.000 lei în vederea suplimentării bugetului autorităților publice locale pentru plata burselor elevilor din învățământul preuniversitar particular și confesional. Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelență olimpică I și II, bursele sociale pentru acei elevi școlarizați fără taxe și bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile prevăzute în metodologia-cadru.
Ca niște detalii, aceste burse sunt acordate în conformitate cu noua lege a învățământului preuniversitar. Prima dată a fost necesară elaborarea metodologiei de acordare a burselor, apoi s-a centralizat prin inspectorate numărul estimat de bursieri, apoi s-a determinat necesarul de fonduri și abia apoi s-a putut elabora proiectul de hotărâre de guvern, fiind vorba despre acordarea pentru prima dată prin acest mecanism a burselor din tipologiile amintite, pentru învățământul privat și cel confesional.
Mai avem niște vești bune. De exemplu, există o notă de informare cu tema Participarea României la Programul de evaluare internațională a competențelor adulților(PIAAC), dezvoltat de OCDE, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și, de asemenea, vorbim și despre un memorandum privind depunerea candidaturii comune a Ministerului Educației din România și Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova.
Pentru organizarea Conferinței miniștrilor responsabili cu învățământul superior din țările participante la Procesul Bologna în anul 2027 și preluarea secretariatului grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada 2024-2027. Tot pe ordinea de zi de mâine se va afla și hotărârea de Guvern care practic reglementează calculul sumelor forfetare acordate celor care trebuie să facă naveta pentru a avea acces la educație.”