Marcel Bolos: Decizie de ULTIMA ORA care Afecteaza MILIOANE de Romani din Tara

Marcel Bolos Decizie ULTIMA ORA Afecteaza MILIOANE Romani Tara

Marcel Bolos a anuntat o decizie de ultima ora care afecteaza milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca vorbim despre o Hotarare de Guvern prin care vor fi plafonate pentru inca 3 luni preturile politelor RCA, de care benfeiciaza 900.000 de masini, deci romanii nu vor trebui sa plateasca preturi mai mari.

Marcel Bolos ii ajuta, practic, pe romanii din toata tara sa se bucure de preturi mult mai bune decat pana acum pentru tarifele RCA, iar totul in contextul in care subiectul a fost unul extrem de sensibil, dar iata ca autoritatile incearca sa ii ajute pe oameni sa beneficieze de preturi mult mai bune pentru unele servicii.

“𝐏𝐥𝐚𝐟𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐢𝐟𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐑𝐂𝐀, 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐥𝐮𝐧𝐢. Guvernul României a aprobat actul normativ necesar prelungirii cu trei luni a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023. Acestea vor putea fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

Măsura vine în contextul în care în luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte #RCA, iar în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea. Astfel, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.

Ca urmare a ieşirii din piaţa asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piață, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertă, fapt ce a condus la creștere a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Măsurile precum cea a plafonării tarifelor RCA pot fi adoptate, conform prevederilor legale, prin Hotărâre de Guvern pentru o perioadă de 6 luni și cu o prelungire succesivă de cel mult 3 luni (cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei HG). În situația în care, după ce expiră această perioadă, se va constata că împrejurările excepționale care au impus decizia se mențin, aceasta va fi prelungită cu încă 3 luni.

De asemenea, se introduc o serie de măsuri în ceea ce privește acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat plătite de către asigurătorii RCA. În cadrul proiectului, s-a avut în vedere acoperirea acestui risc pentru o perioadă de maximum 30 de zile fie de la data eliberării autorizației de reparație de către poliție, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA.”