X

Ministrul Educatiei: Declaratii de ULTIM MOMENT privind Tragedia din Romania si Salariile Profesorilor

Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre una dintre tragediile care a creat numeroase discutii si controverse cu privire la starea sistemului de invatamant din Romania, Ligia Deca oferind detalii noi in legatura cu ceea ce s-a intamplat la Odorheiu Secuiesc, acolo unde a trimis Corpul de Control al ministerului.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre ceea ce se intampla cu salariile profesorilor din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca vrea sa aduca in atentia oamenilor informatii importante cu privire la modul in care au fost decise aceste salarii si cat urmeaza sa primeasca profesorii din tara.

“Corpul de control al Ministerului Educației a fost prezent la Odorheiu Secuiesc. Misiunea de control s-a desfășurat săptămâna trecută. Este în elaborare raportul Corpului de control și vom prezenta o sinteză imediat ce ea va putea fi documentată de către colegii de la Corpul de control. Așa cum am spus, toți cei care nu și-au îndeplinit atribuțiile.

Așa cum sunt ele prevăzute de legislație, trebuie să plătească.În același timp, știm că se află în derulare și ancheta Parchetului și în același timp există și analize din partea altor instituții, de exemplu Inspectoratul de Stat în Construcții. A existat, într-adevăr, în cadrul Ordonanței de Urgență 57 din această vară, specificarea faptului că noile grile de salarizare din învățământ care vor fi incluse în noua lege a salarizării publice vor avea ca referențial.

Ca bază, salariul mediu pentru debutant. Neavând această lege încă, avem o discuție care s-a desfășurat pe parcursul a mai multe săptămâni, cu federațiile sindicale, din care au rezultat aceste grile. Grilele includ un nivel absolut decent pentru debutanți. Sigur că ne dorim să ajungem la promisiunea pe care ați amintit-o și include.

Asemenea, repararea inechităților pentru categoriile care aveau un dezechilibru salarial față de alți colegi, cum ar fi funcțiile de conducere, directorii. Știm de această problemă de ceva vreme. Odată ce noua lege a salarizării publice unitare va fi elaborată, sigur că promisiunea ca salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie va putea fi onorată.

Așa cum am mai amintit și în alte declarații, ceea ce am făcut este să ne așezăm la masă cu reprezentanții cadrelor didactice și să ajungem la niște variante de grile care, pe de o parte reușesc să repare inechitățile și pe de altă parte reprezintă o creștere decentă, care să dea semnul de respect pentru profesia didactică.”

Disqus Comments Loading...