Ministrul Educatiei ofera o serie de foarte importante explicatii de ultima ora pentru Hotararile de Guvern recente pentru tara noastra, iar asta pentru ca Ligia Deca detaliaza mai jos cum a fost luata decizia configurarii viitorului an scolar, pe 5 module, si ce a stat in spatele luarii acestei decizii importante.
Ministrul Educatiei ofera informatiile pentru a ii ajuta pe parintii din Romania sa inteleaga de ce este buna structurarea urmatorului an scolar pe 5 module, dar si de ce acesta ar trebui sa inceapa mai devreme, astfel ca daca vreti stiti cum a gandit Ligia Deca totul, aveti mai jos informatiile necesare in acest sens.
“Așa cum am promis, am solicitat unității de cercetare în educație, care este parte a Centrului Național pentru Politici și Evaluare în Educație să elaboreze un studiu de percepție, el a fost și făcut public în săptămânile anterioare. Practic, am vrut să vedem care este percepția atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor, cât și a părinților vizavi de această structură pe module,
Care a funcționat doi ani, mă rog, un an și jumătate. Ei, într-o proporție covârșitoare pentru anumite categorii, au spus că noua structură este una benefică – mă refer aici la elevi, de exemplu, care apreciază alternanța între efort și perioade în care se pot recupera sau face activități extra curriculare. Mai mult, atunci când a fost introdusă această structură, la baza ideii de module au stat studii pedagogice,
Care vorbesc despre curbe de efort și cum este necesar să alternăm perioadele de școală cu perioade mai scurte decât ce am avut înainte de vacanță. Având în vedere concluziile pedagogice, cât și studiul de percepție făcut public în săptămânile anterioare, am preferat, în interesul stabilității și al predictilității, să păstrăm această structură de an școlar.
Si să încercăm ca toate eforturile noastre, de exemplu efortul pentru simulări pentru examenele naționale, să fie corelate cu structura, adică practic am mutat un pic mai devreme simulările, în ideea că rezultatele la simulări pot fi discutate cu familiile și pot servi pentru recuperarea materiei înainte de examenele naționale.
Este, considerăm noi, o dată potrivită pentru începerea anului școlar, 9 septembrie 2024, anul se încheie pe 20 iunie. Sigur că avem categorii sociale care și-ar fi dorit mai devreme sau mai târziu, însă considerăm că avem nevoie ca durata anului școlar de 36 de săptămâni să fie una stabilă, ca și în anii trecuți, și considerăm că este, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Educației, necesar să prioritizăm dreptul la educație.”
This post was last modified on dec. 30, 2023, 11:26 AM 11:26