În decursul celei de-a 57-a treceri pe lângă planeta Jupiter, sonda spațială Juno a NASA a realizat o apropiere istorică de luna Io, marcând un moment semnificativ în explorarea spațială și contribuind la o mai bună înțelegere a sistemului Jovian. În data de 30 decembrie 2023, Juno a trecut la doar aproximativ 930 mile (1.500 kilometri) de Io, cel mai vulcanic corp din sistemul solar.
Aceasta este cea mai apropiată trecere de Io realizată de o misiune spațială în ultimele două decenii, depășind recordul stabilit de sonda Galileo a NASA în 2001, care a survolat polul sud al lui Io la o distanță de doar 112 mile (181 kilometri).
Lansată pe 5 august 2011 și ajungând la Jupiter și la sistemul său de luni pe 4 iulie 2016, după un parcurs de 1.7 miliarde de mile (2.8 miliarde de kilometri), Juno a capturat șase imagini spectaculoase ale lui Io, unele în alb-negru și altele color, încheind anul 2023 într-un mod stilat.
NASA Dezvăluie o INCREDIBILĂ Descoperire pentru Omenire privind Planeta Jupiter!
Principalul scop al acestei apropiere nu a fost doar realizarea unor imagini incredibile, ci și colectarea de date esențiale despre Io și vulcanismul său. “Combinând datele de la acest zbor cu observațiile anterioare, echipa științifică Juno studiază cum variază vulcanii Io,” a declarat Scott Bolton, investigatorul principal Juno și om de știință la Southwest Research Institute.
Io își obține statutul de corpul cel mai vulcanic din sistemul solar ca rezultat al imensei gravitații a lui Jupiter, cea mai masivă planetă din sistemul solar, și a influenței gravitaționale a celorlalte mari luni Joviene – Europa, Ganymede și Callisto. Aceste forțe de maree sunt atât de intense încât pot cauza flexarea intensă a suprafeței lui Io, ridicându-se și coborând la extreme de până la 330 de picioare (100 de metri).
Suprafața lui Io, un corp aproximativ de aceeași mărime cu luna Pământului, este acoperită cu sute de vulcani activi care aruncă lava la înălțimi de zeci de mile. Unele dintre aceste particule scapă atmosferei subțiri și lipsite de apă a lunii Joviene și sunt apoi prinse de câmpurile magnetice ale lui Jupiter, formând un torus fierbinte de plasmă în jurul planetei gigant gazos.
Acesta este doar unul dintre modurile în care vulcanismul lui Io poate afecta întregul sistem Jovian, exemplificând de ce datele colectate de sonda Juno sunt atât de valoroase pentru oamenii de știință planetari. Misiunea Juno a oferit o perspectivă nouă și captivantă asupra lui Io și a influenței sale în sistemul Jovian, marcând un moment de referință în explorarea spațială și aducând noi informații valoroase pentru comunitatea științifică.
This post was last modified on ian. 2, 2024, 11:59 PM 23:59