Ministrul Educatiei a decis sa-i anunte in mod oficial pe romani cu privire la masurile de ultim moment care sunt luate pentru sistemul educational si care aduc importante schimbari pentru universitati, Ligia Deca explicand mai jos metodologia privind punerea lor in aplicare in unitatile de invatamant din tara.
Ministrul Educatiei incearca sa ii ajute pe romani sa inteleaga mai usor ce fel de schimbari aduc modificarile propuse, iar asta deoarece universitatile din Romania au nevoie de imbunatatiri semnificative, iar Ligia Deca da de inteles ca este dispusa sa puna in aplicare ceea ce au nevoie romanii din acest punct de vedere.
“Examenele de absolvire, licență/diplomă și disertație se organizează și se desfășoară numai de către instituțiile de învățământ superior acreditate, pe baza unui regulament propriu, pentru fiecare ciclu de studii, aprobat de senatul universitar și publicat pe site-ul web al instituției de învățământ superior. Regulamentul propriu privind organizarea și desfășurarea examenelor de absolvire, licență, diplomă și disertație.
Denumit în continuare regulament propriu, se elaborează în conformitate cu prezenta metodologie-cadru, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Prevederile din prezenta metodologie – cadru se aplică în mod similar și pentru învățământul superior dual. Programele de studii universitare de scurtă durată organizate în baza Legii nr. 199/2023 privind organizarea învățământului superior.
Se finalizează cu examen de absolvire conform prevederilor art. 36 alin. (1) lit. b) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare. Programele de studii superioare de scurtă durată organizate în baza Legii educației și învățământului nr. 28/1978 și a Legii învățământului nr. 84/1995, se finalizează cu examen de absolvire.
Instituțiile de învățământ superior acreditate care organizează examene de absolvire a studiilor superioare de scurtă durată, organizate în baza Legii educației și învățământului nr. 28/1978 și a Legii învățământului nr. 84/1995, prevăd în regulamentul propriu un capitol distinct privind organizarea și desfășurarea acestor examene, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. În situațiile prevăzute de Legea nr. 60/2000 privind dreptul absolvenților învățământului superior particular.
De a susține examenul de absolvire a studiilor la instituții de învățământ superior de stat acreditate, susținerea examenului de absolvire este condiționată de promovarea de către absolvenți a unui examen de selecție. Examenul de selecție se organizează și se desfășoară în cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate în care se va susține ulterior și examenul de absolvire. Examenul de selecție promovat este recunoscut în toate sesiunile ulterioare de examene de absolvire, dar numai în cadrul instituției la care a fost susținut și promovat.”
This post was last modified on ian. 6, 2024, 7:11 PM 19:11