Romania: Aderarea la Schengen, Anunturi de Ultima Ora ale Guvernului de la Bucuresti

Romania Aderarea Schengen Anunturi Ultima Ora Guvernului Bucuresti

Romania a obtinut in ultimele zile din 2023 acceptul Austriei pentru aderarea la Schengen, iar asta dupa ce Olanda si-a ridicat obiectiile impotriva Bulgariei, iar Karl Nehammer a hotarat ca poate sa ne faca un cadou frumos dupa Craciun, si multumita deciziei sale, ministrul Catalin Predoiu spune ca tara noastra are statu de membru Schengen acum.

Romania va trebui sa faca o serie de schimbari la punctele de trecere ale frontierei in momentul de fata, pentru ca noul statut de tara Schengen impune si implementare aunor modificari pentru modul in care sunt vizate documentele celor care trec granita, dar mai important este ca statutul nu poate fi luat de vreo alta tara.

Romania devine membru Schengen dupa ani de asteptare si frustrari, insa vorbim intr-un final despre o decizie extrem de importanta care aduce beneficii majore Romaniei si deschide calea spre ridicarea totala a controalelor la granitele terestre, chiar daca acum acest pas ar fi inutil, pentru ca multe tari au controale impuse.

“Pentru mine, cel mai important lucru, e o viziune personală, e faptul că noi am dobândit un alt statut. Suntem statut de țară membră Schengen. Votăm în problemele Schengen, ne spunem părerea acolo, avem ștampila Schengen, trebuie să schimbăm toate ștampilele la frontieră, vor fi un anumit tip de ștampile, avem ștampilele Schengen. O să spuneți că nu înseamnă nimic.

Înseamnă, pentru că din acest statut nu te mai poate scoate nimeni decât dacă vrei tu. Dacă îți faci treaba și performezi, nimeni nu mai poate în acest moment să spună: nu mai ești membru în Schengen, ceea ce e important, e important ca profil de țară, e important că s-a marcat un pas înainte.”