Google, liderul tehnologic mondial, este bine cunoscut pentru îmbunătățirea constantă a sistemului său de operare Android. Un exemplu notabil în acest sens a fost introducerea Android Protected Confirmation (APC) în Android 9. Această funcție de securitate s-a bazat pe o interfață de utilizator protejată de hardware (Trusted UI), care permitea efectuarea tranzacțiilor critice în afara sistemului de operare mobil principal.
Google a oferit posibilitatea ca, prin intermediul unor API-uri aplicațiile sa poata invoca APC pentru a permite utilizatorilor să confirme tranzacțiile printr-o dublă apăsare a butonului de alimentare atunci când Trusted UI era afișat. APC a fost lansat cu promisiunea de a fi o metodă revoluționară pentru confirmarea acțiunilor critice ale utilizatorilor, cum ar fi transferurile de bani între persoane, autentificarea utilizatorilor și controlul dispozitivelor medicale.
Google a menționat, într-o postare pe blog din aprilie 2023, că APC “câștiga atenția ecosistemului ca o metodă de lider în industrie pentru confirmarea acțiunilor critice ale utilizatorilor prin hardware”. Mai mult, era în curs un proiect pilot pentru stabilirea Confirmării Protejate ca un “standard comun al interfeței programabile a aplicațiilor”.
Google a Luat o Decizie CRITICĂ pentru Android cu o Actualizare Recentă
Cu toate acestea, recent, două patch-uri au fost încărcate de către angajații Google în AOSP (Android Open Source Project) care propun deprecierea HAL (Hardware Abstraction Layer) pentru APC. Motivul invocat a fost că “Pixel este singurul OEM (Original Equipment Manufacturer) care a susținut Trusted UI și dorim să eliminăm APC/TUI. Acesta a avut o adopție redusă”.
Deși patch-urile nu au fost încă trimise până la finalizarea “discuțiilor despre produs”, faptul că doar Pixel a adoptat APC după atâția ani nu prevestește bine pentru viitorul acestei caracteristici. Această decizie ridică întrebări importante despre viitorul securității în Android și impactul pe care îl va avea asupra utilizatorilor și dezvoltatorilor.
Google caută să optimizeze și să simplifice experiența Android, dar eliminarea unei funcții de securitate atât de promițătoare poate lăsa un gol în ceea ce privește protecția tranzacțiilor critice. Va trebui să vedem cum va evolua strategia de securitate a Google în contextul acestei schimbări și ce alternative vor fi propuse pentru a menține un nivel înalt de securitate pentru utilizatorii Android.
Pentru mai multe informații și actualizări despre Android și tehnologiile Google, rămâneți conectați și urmăriți acest spațiu. Împreună, explorăm frontierele tehnologiei mobile și impactul lor asupra vieții noastre digitale.