Ministrul Educației: Decizia RADICALĂ Luată de Ligia Deca și Comunicată Inspectoratelor Școlare

Ministrul Educației Decizia RADICALĂ Luată Ligia Deca Comunicată Inspectoratelor Școlare

Ministrul Educației a luat o decizie radicală, care a și fost comunicată inspectoratelor școlare din toată țara, iar asta pentru că, in baza prevederilor legislației actuale, Ligia Deca le cere acestora să anunțe Poliția despre cazurile în care copiii sunt retrași de la școală de părinți pentru a fi “învățați acasă” de aceștia.

Ministrul Educației a explicat într-o adresă trimisă inspectoratelor școlare care este situația legislativă actuală, Ligia Deca încercând să evite situații precum cea recentă din Bihor, unde 4 copii au fost retrași de la școala de către părinți, care au încercat să le devină profesori fără a avea pregătirea necesară pentru asta.

“Având în vedere informațiile potrivit cărora in România există familii care îți retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituția României, vă comunicăm următoarele. Conform art. 12 din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 cu modificările si completările ulterioare.

Sistemul național de învățământ preuniversitar este constituit din totalitatea unităților de învățământ de stat, particulare și confesionale, autorizate să funcționeze provizoriu/ acreditate sau în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învăţământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin.

Orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023. Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învăţământul gimnazial și învățământul liceal. părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu.

Nerespectarea prezentei obligații constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 148 alin. (1) lit. a). a) nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Având în vedere prevederile invocate mai sus precum și atribuțiile ce vă revin, vă solicităm să luați, la nivelul județului/Municipiului Bucuresti, următoarele măsuri:

Informarea părinților, prin intermediul unităților de învățământ, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor; Identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu; Informarea și colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), filiala județeană/a Municipiului Bucuresti, pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul national de învățământ; Colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație.”