Ministrul Apararii a facut in mod oficial o serie de anunturi de ultima ora cu privire la Romania, Armata Romana si NATO, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr pune in atentia tuturor oamenilor importanta cooperarii cu Luxembourg, in special in contextul razboiului din Ucraina, una care urmeaza sa se intensifice.
MInistrul Apararii vorbeste si despre riscurile la care este expusa Republica Moldova in momentul de fata, iar asta pentru ca este o tinta a Rusiei, una dintre posibilele tinte principale daca va castiga razboiul din Ucraina, iar Romania vrea sa ii ofere ajutorul necesar pentru a face fata oricaror provocari.
“Am avut, astăzi, o întrevedere cu omologul meu luxemburgez, doamna Yuriko Backes, și cu șeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu. România găzduiește unul dintre cele mai mari contingente luxemburgheze dislocate în afara granițelor în ultimii ani. Este o dovadă a cooperării excelente pe care o avem în cadrul unui proiect esențial pentru postura aliată de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.
Cred că trebuie să dăm un imbold cooperării militare dintre România și Luxemburg prin încheierea unui acord care să ofere o bază juridică solidă în beneficiul ambelor părți. Rezultatele excelente obținute până acum, dar și potențialul oferit de prezența contingentului luxemburghez la Cincu ne dau perspectiva aprofundării relațiilor militare bilaterale, inclusiv în ceea ce privește componenta de apărare cibernetică, în care Luxemburg are realizări de vârf.
România acordă o mare importanță sprijinirii parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Prin poziționarea în proximitatea zonei de conflict, R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chișinăul are cea mai mare nevoie. afirma Angel Tîlvăr.
În ultimul an, relațiile militare bilaterale au cunoscut o intensificare accelerată, rezultat și al instruirii comune. Grupul de Luptă reprezintă o componentă importantă a prezenței militare aliate pe flancul estic. Detașamentele franceze, belgiene și luxemburgheze, care constituie structura multinațională, au fost incluse în procesul de instruire al Armatei României.
În continuare, sunt planificate antrenamente și exerciții pentru creșterea capacității comune de reacție, precum și a interoperabilității Grupului de Luptă cu capabilități ale Forțelor Terestre Române. Coeziunea trupelor aliate cu cele naționale reprezintă atât un obiectiv al pregătirii comune, cât și o premisă a acțiunii solidare în cadrul apărării colective. afirma Gheorghiță Vlad, Seful Statului Major al Apararii din Romania.”