Ministrul Sănătății le transmite milioanelor de români din toată țara o atenționare extrem de importantă în contextul actual din România, iar asta pentru că Alexandru Rafila vorbește despre îmbolnăvirile în rândul oamenilor din diverse medii, în special cele care afectează cursurile școlare obișnuite.
Ministrul Sănătății oferă mai jos o varietate de recomandări importante cu privire la modurile în care ne putem proteja împotriva îmbolnăvirii, în special acum când circulă un număr mare de viroze peste tot, așa că este important să vă uitați cu mare atenție la recomandările disponibile acum mai jos.
“Recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii, la reluarea cursurilor școlare. Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile în care copiii și cadrele didactice desfășoară cursurile școlare și preșcolare. Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile, dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spațiilor unde se desfășoară cursurile.
Reguli igienă: igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar); igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
igiena în clase.
Aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor; evitarea schimburilor de obiecte personale. Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii.
Informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât; personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate; realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto- contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific. Măsuri preventive specifice și de informare: vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ: derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.”