X

Romania in Schengen: Decizia Clara si Ferma a Austriei privind Aderarea Totala

Aderarea Romaniei la Schengen este un obiectiv partial realizat pana la ora actuala, iar asta pentru ca deocamdata a fost acceptata doar ridicarea controalelor pentru traficul aerian si maritim, unde nu exista probleme cu migratia, dar pentru ridicarea controalelor la vamile terestre inca nu exista vreun orizont de timp specificat de cineva.

Austria a fost ferma si clara inca de la inceputul negocierilor din 2023 cu privire la decizia de a nu ridica anul trecut controalele de la granitele terestre, ceea ce lasa deschisa posibilitatea ca acest lucru sa se intample in 2024, doar ca nimeni nu stie cand, fiind clara doar posibilitatea luarii unei decizii in cursul acestui an, desi nu se stie deocamdata cam cand.

Romania continua negocierile cu Austria pentru ridicarea controalelor la granitele terestre ale Schengen, insa si minsitrul Catalin Predoiu afirma clar ca acest lucru nu a fost convenit in vreo forma deocamdata, deci ramane de vazut de cata munca de convingere va fi nevoie pentru ca de la Karl Nehammer sa vina acordul pentru acceptarea totala.

“Și pentru aplicarea aquis-ului Schengen, adică ridicarea controlului la frontieră pe toate cele 3 frontiere. Dar una este ceea ce îți dorești și una e ceea ce îți arată realitatea din teren. Și cred că cineva, totuși, trebuie să o spună, că așa e onest și lucrul acesta e verificabil. Sub aspectul frontierei terestre, partea austriacă n-a făcut niciodată niciun pas înapoi.

A fost destul de clară de la bun început. Pentru dânșii, în 2023, subliniază în 2023, iese din discuție să poată accepta o ridicare a controlului de frontieră la frontiera terestră, pentru că: au încă probleme de migrație și nu cu România, au subliniat acest lucru.”

This post was last modified on ian. 14, 2024, 12:54 PM 12:54

Disqus Comments Loading...