Marcel Bolos a vorbit in mod oficial despre intalnirea din cadrul ECOFIN, la care a participat in cursul acestei zile, iar asta pentru ca ministrul Finantelor a discutat cu omologii sai din UE despre o serie de masuri care urmeaza sa fie puse in aplicare si care vor avea impact intr-un numar foarte mare de tari, in final.
Marcel Bolos ofera mai jos mai multe explicatii cu privire la ceea ce ar trebui sa stie romanii din acest punct de vedere, iar asta pentru ca niclusiv tara noastra va fi afectata de ceea ce se va pune in aplicare in urma deciziilor luate in cadrul ECOFIN si nu numai, toate detaliile oferite de catre ministru fiind disponibile mai jos.
“O întâlnire #ECOFIN productivă astăzi: miniștrii de finanțe au aprobat concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2024 și Analiza Anuală a Creșterii Sustenabile 2024, respectiv recomandarea pentru politica economică a zonei euro. Una dintre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 este nevoia unei integrări mai bune a Procedurii privind Dezechilibrele Macroeconomice în cadrul de guvernanță economică, care este în curs de revizuire.
Este o temă importantă pentru noi, se referă la modificările și ajustările aduse proceselor guvernamentale pentru a îmbunătăți gestionarea finanțelor țării.
Am atins această problemă și cu Bruno Le Maire, ministrul francez de #finanțe, cu care avem o colaborare foarte bună. Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează #investițiile, inclusiv pentru țările cu un spațiu fiscal mai mic cum este România🇷🇴, menținând în același timp finanțe publice solide.
Tocmai de aceea este importantă participarea activă la #ECOFIN. Aici miniștrii de finanțe se pot asigura că interesele și preocupările specifice ale țărilor lor sunt luate în considerare în procesul decizional la nivelul UE. În ceea ce privește Analiza Anuală a Creșterii Sustenabile 2024, ea spune foarte clar ceea ce mă auziți și pe mine că transmit ori de câte ori am ocazia.
Este vital să asigurăm absorbția eficientă a fondurilor specifice Mecanismului de Redresare și Reziliență, dar și a altor fonduri UE. Iar asta înseamnă să evităm risipa și întârzierile inutile, iar fiecare decizie pe care o luăm să fie bine gândită, evaluată în profunzime și orientată către binele comun.”