Ministrul Educatiei: Promisiunea facuta de Ligia Deca Profesorilor din Toata Romania

Ministrul Educatiei Promisiunea Ligia Deca Profesorilor Toata Romania

Ministrul Educatiei le-a facut in mod oficial o promisiune extrem de importanta tuturor profesorilor din Romania, Ligia Deca vorbind mai jos despre ceea ce inseamna si indeplinirea ei, vorbind despre salariile pe care acestia ar urma sa le primeasca, ele urmand a fi calculate in baza negocierilor facute pana acum.

Ministrul Educatiei explica mai jos felul in care s-au derulat negocierile cu sindicatele din invatamant pentru salariilor profesorilor, inclusiv a directorilor, iar separat anunta semnarea unui nou contract pentru un nou campus de invatamant dual in Giurgiu, toate detaliile fiind disponibile mai jos pentru cei interesati.

“Un nou contract semnat pentru un campus de învățământ dual, de data aceasta în Giurgiu! Am semnat, astăzi, al șaisprezecelea contract pentru dezvoltarea învățământului dual din România. Este vorba despre campusul din Giurgiu, ce are în spate un parteneriat extins, care aduce laolaltă Municipiul și Județul Giurgiu, Municipiul și Județul Călărași, precum și orașul Zimnicea, alături de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

Trei licee din Giurgiu, precum și 3 inspectorate școlare, alături de nu mai puțin de cinci operatori economici. Sunt încrezătoare că parteneriatul pentru învățământ dual – Centru de expertiză în Regiunea Sud-Muntenia – va reuși să dezvolte un campus modern integrat, în care elevul și, ulterior, studentul să-și dezvolte competențele necesare pentru piața muncii, pentru a crește retenția tinerilor calificați în regiune!

Reglăm, așa cum am spus, inechitățile salariale – directorii, directorii adjuncți, contabilii-șefi și secretarii-șefi din școli au, din această lună, un salariu cu 30% mai mare, în medie. Un director de școală va avea, de exemplu, un salariu de bază brut de aproximativ 11.000 de lei, față de aproximativ 8.500 de lei, cât avea în decembrie 2023.

Astăzi, în ședința de Guvern, a fost adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se modifică salariile de bază pentru funcțiile didactice de conducere de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, precum și ale funcțiilor de conducere ale personalului didactic auxiliar, contabil-șef și secretar-șef. Urmează o nouă creștere, în luna Iunie, de aproximativ 6%. Creșterea totală până în iunie 2024 va fi de peste 36%, în medie!

Există un angajament al coaliției care vizează noua grilă de salarizare cuprinsă în legea salarizării unitare ce se află în elaborare la Ministerul Muncii să includă pentru învățământ baza, adică salariul debutatului egal cu salariul mediu pe economie. Această promisiune rămâne în picioare. Este o promisiune pentru care noi la Ministerul Educației, luptăm. Ceea ce am văzut este ca, de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării unice, pentru că ea nu a fost finalizată pentru toate categoriile.”