X

Ministrul Muncii: Clarificari Importante Aduse de Simona-Bucura Oprescu privind Impozitarea Pensiilor

Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, a adus clarificări importante referitoare la impozitarea pensiilor și la drepturile persoanelor cu dizabilități. În contextul informațiilor inexacte difuzate de unele materiale de presă, ministrul a subliniat câteva aspecte esențiale pentru a elimina orice confuzie.

În primul rând, s-a subliniat faptul că nu au avut loc modificări în 2024 în ceea ce privește impozitarea pensiilor contributive. Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării. În cazul pensiilor peste acest prag, impozitul aplicabil este de 10% din suma care depășește 2.000 de lei. De exemplu, pentru o pensie de 2.800 de lei, se impozitează doar 80 de lei, iar pentru o pensie de 4.000 de lei, impozitul se ridică la 200 de lei.

Pe de altă parte, ministrul a evidențiat schimbările survenite în privința pensiilor de serviciu, care sunt calculate pe baza unor legi speciale. O schimbare majoră a fost adusă prin Legea nr. 282/2023, care a revizuit pensiile de serviciu, apropiindu-le de principiul contributivității. Astfel, a fost introdusă o impozitare graduală a părții necontributive, aplicabilă inclusiv pentru pensiile deja în plată.

Explicatii privind impozitarea pensiilor, transportul persoanelor

Se aplică două plafoane de impozitare: 20% pentru partea necontributivă ce depășește salariul mediu brut utilizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat și 15% pentru partea necontributivă ce depășește salariul mediu net, dar este mai mică decât salariul mediu brut utilizat în același scop.

În plus, ministrul a adus în discuție și simplificarea procedurii de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat. Guvernul a introdus cardul electronic de carburant ca o nouă modalitate de acordare a acestui drept. Suma anuală asigurată pentru alimentarea cu carburant și/sau încărcarea mijloacelor de transport electrice este de 1.500 de lei pentru persoanele cu handicap grav și de 750 de lei pentru cele cu handicap accentuat.

Cardul electronic de carburant este o alternativă la metodele deja existente, cum ar fi bonurile de carburant pe suport hârtie sau decontarea bonurilor fiscale de combustibil. Aceste metode sunt aplicabile doar dacă autoturismul este în proprietatea persoanei cu handicap, a familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului. Pentru cei care nu dețin autoturisme, se menține posibilitatea utilizării biletelor de transport interurban cu trenul sau autocarul.

Pentru a beneficia de aceste drepturi, este necesară depunerea unei cereri scrise, fie electronic, fie la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Cererea poate fi depusă de persoana cu dizabilitate sau de reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist, însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana responsabilă de îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat.

Aceste clarificări aduse de Ministrul Muncii sunt esențiale pentru a asigura o înțelegere corectă a legislației actuale și pentru a elimina confuziile generate de informațiile inexacte care circulă în spațiul public.

This post was last modified on ian. 22, 2024, 9:10 AM 09:10

Disqus Comments Loading...