Ministrul Educatiei a facut 2 anunturi oficiale foarte importante cu privire la sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca vorbim despre actiuni foarte importante ale Ligiei Deca, prima dintre ele vizand Reuniunea ministrilor Educatiei din cadrul ASEM, de la Malta, acolo unde 90 de reprezentanti guvernamentali au fost prezenti.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre o intalnire pe care a avut-o cu ministrul pentru invatamant superior din Malaysia, discutand cu el despre progresele inregistrate in colaborarile dintre universitatile celor doua tari, mai multe detalii despre actiunile recente ale Ligiei Deca fiind disponibile mai jos.
“Între 25-26 ianuarie, particip la Reuniunea miniștrilor Educației din cadrul ASEM, o platformă de cooperare între Europa și Asia, ce are ca scop promovarea dialogului și a cooperării între cele două continente, în mai multe domenii. Întâlnirea are loc în Malta și reunește peste 90 de reprezentanți guvernamentali împreună cu echipele lor.
Mi-am propus, în aceste două zile, să particip și la o serie de întâlniri bilaterale, tocmai în scopul dezvoltării și consolidării relațiilor dintre România și țările partenere din cadrul ASEM. Prima întâlnire bilaterală pe care am avut-o în această dimineață a fost cu gazda acestui eveniment, Ministrul Educației, Sportului, Tineretului, Cercetării și Inovării din Malta, Excelența Sa Clifton Grima.
Printre subiectele pe care le-am discutat s-au numărat și două priorități de actualitate pentru România: educația timpurie și atractivitatea carierei didactice. Cariera didactică nu înseamnă doar o profesie, ci, mai degrabă, o vocație în a modela viitorul copiilor noștri. De aceea, în mandatul meu, ajungem la o majorare de peste 50%, în medie, a salariilor cadrelor didactice! Cariera didactică merită respect, pentru că pe ea se bazează viitorul societății noastre.
În continuarea întâlnirilor bilaterale din această zi, am avut o întrevedere cu Excelența Sa Dr. Zambry Abd Kadir, ministru pentru învățământ superior în Malaysia. În cadrul acestei discuții, am punctat progresele înregistrate în ceea ce privește colaborarea între universitățile din cele două state, în ultimii ani fiind semnate 11 acorduri bilaterale interuniversitare.
Am punctat, de asemenea, experiența Malaysiei în internaționalizarea învățământului superior și numărul mare de studenți pe care îl atrage, de aceea ne dorim să dezvoltăm o cooperare aprofundată în domeniul asigurării calității educației. Am speranța că, în următorii ani, fluxul de studenți, vizitele de studiu și mobilitatea academică, în genere, între cele două state vor crește în continuare. De aceea, am discutat cu Excelența Sa despre o colaborare consolidată și, în acest sens, despre finalizarea negocierilor acordului bilateral în domeniul educației.”